keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Timjami-sitruunakala uunissa unohdetun sitruunan kera
Oletko ottanut tällaisia kuvia ruoasta? kävi kysymys. Kyllä olen, mutta haarukkakuva vaatii mallia ja minä kokkaan lähes aina vain itselleni.


Keskiviikkona luonani kävi vieraita. Ohjelmassa oli illallinen, mukavaa yhdessäoloa, pyöreitä täyttämistä sekä tiskikoneen asennus paikoilleen. Tiskikone on märkä asia väärin asennettuna, joten halusin että sen tekee joku, joka ymmärtää tarvitaanko vielä jotain lisäosia vai ei. Minusta ei sellaiseen ole.
Tuliaisiksi sain herkullisia inkiväärikeksejä Nalle-Puh -purkissa. Aivan täydellistä Nalle-Puh astiastoa minulla ei vielä ole, mutta homma edistyy.


Hesarin Ruokatorstai-kirjasta löytyy monenlaista mielenkiintoista kuten Timjamilla ja sitruunalla maustettu uunikala. Idea kuulostaa hyvältä, mutta 1 kg kirjolohta, kuhaa tai 600 g kalafileetä ei voi toimia yhdessä noin 40 minuutin kanssa. 40 pitkää minuuttia uunissa tuhoaa tuoreen kalan. Kellon tuijottamisen sijaan googlasin ja löysin sivun, joka kertoo muunmuassa sopivasta sisälämpötilasta muistaen myös, että kypsyminen jatkuu vielä kypsentämisen lopettamisen jälkeenkin. Hyvä löytö, mutta ei se näin yksinkertaista ole: oikeaan kypsyysasteeseen vaikuttavat myös kalan tuoreus puhumattakaan makuasioista, joista voi aina kiistellä.

Tarvitset600 g lohta
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
3 rkl tuoretta timjamia silputtuna
1 laakerinlehti murennettuna
vastajauhettua mustapippuria
(1 sitruuna)

Sekoita öljystä, suolasta ja timjamista, laakerinlehdestä ja mustapippurista seos ja voitele kalan pinta kauttaaltaan sillä. Pese sitruuna hyvin ja ajattele vielä tässä kohtaa, että se pitäisi viipaleina asettaa kalan päälle, mutta unohda sosiaalisen sekamelskan keskellä sitruuna ja laita kala uuniin lämpömittari tuikattuna sen paksuimpaan osaan.

KommentitTämä on helppo ja hyvä arkiruoka enkä sitruunan puuttumista huomannut aterian aikana. Suolaa ruokapöydässä kaivattiin lisää. Oheistoimintojen vuoksi kala lipsahti 55 °C asti lopputuloksen ollessa selvästi kypsä, mutta ei vielä kuiva. Väri jäi hiukan hailakaksi ja fisu hajosi aika pahasti lautasille siirrettäessä. Oishikatta 3/5 siis.

Viininä toimi Mezzacorona Gewürztraminer, joka osoittautui mainioksi kalan seuralaiseksi.

Ei kommentteja: