perjantai 25. kesäkuuta 2010

Munakas Gordon Bennettin tapaanJamie Oliverin kirjan America bongasin jossakin ruokablogissa ja siinä esitetty kahden kastikkeen pihvi kuulosti niin herkulliselta, että kirja päätyi minunkin keittokirjahyllyyni. Eräs New York -osion resepteistä on munakas Gordon Bennettin tapaan. Minä pidän munaruoista, mutta munakas on ollut minulle vaikea alue ja päädyn järjestelmällisesti munakokkeliin, syötävään sellaiseen, mutta en mihinkään taidekokkeliin, jonka löysin googlatessani tätä postausta varten. Mutta haluan oppia ja Jamien kirjasta ensimmäiseksi omaksi kokeiluksi päätyikin siksi munakas.

TarvitsetReseptin alkukieli on luonnollisesti englanti ja siinä on yksi sana, jonka kääntäminen tuottaa vaikeuksia: kala lisätään flake in the fish. Mikä on flake tässä kontekstissa? Ainakaan se ei ole verbiksi väännetty hiutale, muru tai lastu.

oliiviöljyä
4 kevätsipulia ohuina viipaleina
200 g savustettua kalaa (makrillisia, taimenta tai ankeriasta) nahka ja ruodot poistettuna
kaksi voinokaretta
1 sitruuna
5 isoa luomumunaa
1 kukkurallinen ruokalusikallinen juuri raastettua parmesania
nippu tuoretta ruohosipulia hienonnettuna

Pane iso paistinpannu matalalle keskilämmölle ja lorauta sille oliiviöljyä. Paloittele kala käsin erikokoisiksi palasiksi, poista ruodot ja lisää palaset pannuun. Lisää voi ja ravista pannua, jotta kaikki peittyy öljyllä ja voilla. Raasta puolen sitruunan kuori sekaan ja hyppysellinen mustapippuria. Keitä 3-4 minuuttia kunnes kevätsipulit ovat pehmentyneet, mutta eivät ruskistuneet.

Alenna lämpöä. Sekoita kulhossa munat, parmesan ja ripaus suolaa ja mustaa pippuria. Tarkista, että kevätsipuli ja kala ovat levittäytyneet tasaisesti pannulla ja lisää munaseos pannulle. Käytä puista lusikkaa siirrellen pannun sisältöä niin, että muna asettuu muodostamiisi koloihin. Pidä munakas tasaisen paksuisena ja lopeta sekoittaminen kun "märkää" munaa ei enää ole. Laske taas lämpöä.

Nosta munakkaan reunoja varovaisesti tarkistaaksesi, että munakas ei kypsy liikaa. Kun pinnan nestemäinen muna on juuri asettunut munakas on valmis ja liu'ta se tarjoiluastialle. Ripottele pinnalle ruohosipulia, lisää loput parmesanista ja purista hieman sitruunamehua pinnalle.

KommentitTästä tuli hyvää, oishikatta 4/5, mutta minun makuuni sitä oli liikaa. Pitänee käydä ostamassa pieni matalareunainen pannu munakkaita varten korvaamaan nyt käyttämääni elinkaarensa lopussa olevan pannun. Korkeareunaisesta ainakaan minä en saa munakasta ehjänä ulos.

Muualla verkossaYrittäessäni googlata Oliverin reseptiä, turhaan, silmiin osui muutama munakasresepti. Ramsayn Order of British Empire

Wikipedia on Omelette
Gordon Ramsayn, OBE, resepti eri etunimellä
Munapakkaamon reseptisivu

1 kommentti:

tei kirjoitti...

>>>kala lisätään flake in the fish. Mikä on flake tässä kontekstissa? Ainakaan se ei ole verbiksi väännetty hiutale, muru tai lastu.

Kylla se on. Kun kala on tarpeeksi kypsaa (ei kuitenkaan kuivaa), se niinsanotusti "flakes easily" eli murentuu kauniisti pieniksi paloiksi, kun sita hienovaraisesti kasittelee esim. haarukalla.