sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Risotto con gamberettiEn ole koskaan tehnyt itse risottoa ja se on noloa sillä pidän riisistä ja italialaisesta ruoasta. Sisareltani kauan sitten lahjaksi saamani Maarit Enkovaara-Astraldin kirjasta löytyy monia reseptejä, joista yksi on risotto con gamberetti. Katkaravut olivat itsestäänselvä valinta ensimmäiseksi risotokseni sillä olen koukussa niiden miellyttävän mietoon makuun.

Kirja kertoo tahattomasti siitä, kuinka Suomi on muuttunut painovuoden 1996 jälkeen sillä siinä haikaillaan risottoriisiä, jota löytää jokaisen lähikaupan hyllyltä, perään. Nakkejakin kirjan resepteissä käytetään. Mikäköhän mahtaa olla alkuperäisten reseptien makkara ja saakohan sitä Suomesta?

Tarvitset200 g arborioriisiä
½ pieni sipuli
½ pieni porkkana
(5 cm pala varsiselleriä)
50 g voita
1 rkl oliiviöljyä
¼ dl konjakkia
½ tl timjamia
1¾ dl kuivaa valkoviiniä
200 g jättikatkaravunpyrstöjä
runsas ½ dl kalalientä tai sen puuttuessa katkarapujen kuorien keitilientä tai sulatuslientä tai mietoa kanalientä, jota voi jatkaa vedellä
suolaa
mustapippuria

Pane kattilaan puhdistetut, hienonnetut kasvikset, puolet voista, ½ rkl öljyä, konjakki ja timjami. Heti kun vihannekset alkavat ruskistua lisää viini, anna puolen siitä haihtua ja lisää joukkoon kuoritut katkaravut, keitä alhaisella lämmöllä ja pidä kastike lämpimänä.

Valmistoa risotto sekoittaen riisi kattilassa ensin loppuun oliiviöljyyn. . Lisää lämmintä keitinlientä sitä mukaa kuin se imeytyy riisiin. Sekoita riisiin valmistamasi katkarapukastike ja loput voista pari minuuttia ennenkuin riisi on kypsää. Tarkista suola ja pippuri ja anna ruoan maustua muutama minuutti lieden reunalla ennen tarjoilua.

Kommentit

Varsisellerin jätin tyynesti pois allergian vuoksi, mutta hyvää tästä tuli: oli mahdotonta olla maistelematta brandyistä katkarapukastiketta risottoa valmistaessa. Uudestaan ja uudestaan sillä niin hyvää se oli! Riisin muodonmuutosta raa'asta riisistä risotoksi oli jännittävää seurata sillä riisini kypsyy melkein aina riisinkeittimessä ja joskus harvoin pilahvissa. Arborioriisi muuttui yllättävän nopeasti al denteksi, kalaliemen lurauttelu riisin sekaan oli kokemus sekin:"Kaadoinkohannytliikaa?", "Eikaisenytvaankärähdä?" Arki-illat rajoittavat mitä kaikkea voi kokata yhden illan aikana ja tämä risotto olisi kaivannut jotain raikasta seurakseen. Oishikatta 3/5 siis.

Ei kommentteja: