tiistai 22. syyskuuta 2009

Savusoppa


Syyskuun ruokahaaste Lapsuuden paras kotiruoka ei aluksi oikein soittanut kelloja eikä oikein sytyttänytkään vaikka äitini onkin pitkälti syyllinen siihen, että rakastan ruokaa. Johtuiko ennakkoluulo siitä, että lapsena pidin monista ruokalajeista, joita ei nykyisin tulisi mieleenkään tehdä kuten veriletut (kiitos tästä, Niinisalon varuskunta) tai maksalaatikko.

Alitajunnasta tihkui pikku hiljaa lapsuuden herkkuja: saranasämpylät, mutta miten sämpylöitä nyt voisi tuunata? Heleä riisi poikkeuksellisessa seurassa? Porkkanaleivistä olen jo blogannut. Sitten välähti: savuluusoppaa!

Mennessäni aamulla töihin piipahdin Hakaniemen oivallisessa hallissa ja yritin ostaa savuluita Reinin lihasta siinä onnistumatta. Savustettua potkaa löytyi ja kun kerran tuunaamista kaivattiin niin mukaani takertui puolikas potka. Matkalla Hakaniemestä Espalle mieleeni juolahti Kōenji Main Streetillä syömäni nuudeliannos, joten päätin kokeilla japanilaistettua versiota savuluusopasta.

Tarvitsetpuolikkaan savustetun potkan
miedon punaisen chilin
2 valkosipulin kynttä
pari litraa vettä
lurauksen riistafondia fondia
vastajauhettua mustapippuria
keittojuureksia - lanttua, purjoa, palsternakkaa, juuriselleriä - mikä nyt sattuu maistumaan
kaksi keitettyä blue congo -perunaa neljään osaan paloiteltuna
kaksi nippua udon-nuudeleita

Laita isoon kattilaan vesi. Lurauta fondi sekaan ja lisää chili ja valkosipuli kuorittuna ja puolitettuina. Keitä kokoon kunnes liemestä on noin puolet jäljellä.

Siivoa liha liemen kiehuessa kokoon ja tee siitä puikoilla syötäväksi sopivia palasia.

Lisää keittojuurekset ja keitä kunnes ne ovat miedosti al dente (muista, että ne kypsyvät lisää nuudeleiden kypsyessä), lisää nuudelit. Lisää perunalohkot ja liha, jotta ne lämpenevät. Tarkista liemen maku ja havaitse unohtaneesi pippurin, joten lisää se. Keitä sen verran, että nuudelit antavat vastusta. Tarjoile donburi-kulhoista.

KommentitOishikatta 3/5. Miksi tässä ei ollut inkivääriä? Ja savupotka oli niin hyvää, että en malttanut pitää siitä näppejäni irti ruoanlaiton aikana.

Soitin äidilleni haastevastaukseni aiheen selvittyä kysyäkseni Aitoa Äidin Savuluusoppareseptiä. Pitäisiköhän luopua paperittomasta toimistosta ja lähettää äidille printti toteutuksesta? Hän ei tainnut odottaa aivan tällaista tuunausta.

3 kommenttia:

Pahalapsi kirjoitti...

Mielenkiintoinen ohje! Itse en tiettävästi ole koskaan vastaavanlaista keitosta päässyt maistelemaankaan.. Liityin lukijaksesi :)

Ari Makela kirjoitti...

Kyllä tuota muuallakin syödään sillä Peruspöperön Virpi mainitsi savuluusopan omassa haastevastauksessaan.

Sitä klassista versiota pitää tehdä myös, mutta ensin pitää löytää savuluita.

Mirka kirjoitti...

OT: Viime viikonlopuna juuri tehtiin iiiihania verilettuja, tuoreesta (pakaste)verestä runsaassa voissa rapeaksi paistaen. Ruskistettua pekonia rasvoineen voi myös lisätä taikinan joukkoon. Ei voi verratakaan laitoskeittiö- tai einesvastaaviin.