maanantai 28. syyskuuta 2009

Vaahtoavasta vaahtoamista

Oluesta on pitänyt kirjoittaa jo pitkän aikaa yleisemmin, sillä se on kiinnostava sekä juomana että ruoanvalmistuksen raaka-aineena. Sitä myös yleisesti väheksytään bulkkitavaran mielenkiinnottomuuden vuoksi. Esimerkiksi voisi ottaa Carlsbergin mainoslauseen Probably the best beer in the world. Vaikkapa Olvi tekee paljon parempaa peruslageria - esimerkkinä olkoon Sandels. Lupaathan muuten vastata rehellisesti Olvin kysymykseen Oletko vähintään 18-vuotias? jos klikkaat Kyllä-nappia?

Olut on jäänyt monella tapaa viinin jalkoihin arvostuksessa ja tunnettuudessa, mikä jollain tavalla kärjistyy tuntemani ihmisen lauseeseen Olut on rahvaanomainen juoma. Jos hän lukee tämän, tietääkseni ei, niin tätä ei ole tarkoitettu loukkaukseksi ja ehkä lauseesi on vain trollaamista, mutta oman kokemukseni mukaan olujen makumaailma on vähintään yhtä laaja kuin viinien ja on monia ruokalajeja joiden seuraksi on vaikea löytää viiniä. Rapsakka Indian Pale Ale maistuu sellaisenaan tai ruoan seurana. Onkohan tuttuni koskaan maistanut belgiolutta, johon tuopilliseen on käytetty puoli kilogrammaa kirsikoita? Jos jostain löytyy maultaan yhtä himmeänhämärää viiniä niin minä haluan maistaa sitä. Tietääkö hän miltä maistuu suklaa-stout? Entä onko hän koskaan ollut katkeran ja kieroutuneen lumoissa?

Olutta ei kannata väheksyä vaan sen monimuotoisuuteen kannattaa tutustua. Myös ruoanlaitossa. Laadukkaita oluita saa sinkkukeittiöön järjellisessä annoskoossa kun taas puolikkaissa pulloissa saatavien viinien valikoima on pieni ja suurelta osin epäkiinnostava.

Karhu KorpisavuVaahtoamaan minut sai erehdys: ostin Karhun Korpisavua kaupan keskiolutversiona. Pahaa, pistävää ja aivan liian rungotonta. Jotkut ovat siitä pitäneetkin, mutta en ole mielipiteineni yksin. Kumpikaan blogi ei ole minulle entuudestaan tuttu, mutta oma kokemukseni tästä oluesta oli aivan yhtä epämiellyttävä.

Arde
HUMALAblogi

Googlettamalla löysin myös kommentin Miksi tämä olut piti panna? En ole tainnut koskaan kiroilla ruokablogissani, mutta nyt tekisi mieli sillä olen täysin samaa mieltä.

KommentitEi kai pitäisi blogata näin ärsyyntyneenä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pari viileää olutta rauhoittaa ärtyneen mieleen.
Sihauta ensin, kirjoita sitten.

Iisi

Nelle kirjoitti...

Bitter & twisted on kyllä ihan loistavaa. Toinen mistä olen itse kovin pitänyt, on sekin kieroon kasvanut - twisted thisle. IPA sekin.

Sinkkuaikoinani käytin puolikkaan viinipullon säilömiseen sellaista umpiokorkkia mallia vacuvin. Se kyllä pitää vininlopun kunnossa viikon ja ehkä vähän ylikin. Mutta seuraavana viikonloppuna viimeistäänpä tuo tuli yleensä juotua kaapista kuleksimasta. Semmosta vaan tällä kertaa.

Ari Makela kirjoitti...

Twisted Thistle on tosiaan hieno IPA ja sitä on aina kantapubini Hauen hanassa. Joku henkilökunnan jäsen sanoi joskus jotain siihen suuntaan, että syntyisi kapina jos se poistuisi hanaoluena.