Vajaa kymmenen vuotta sitten vaihdoin työpaikkaa ja samalla työpaikan ruokala vaihtui lounasseteleiksi, jotka ovat miellyttävä työpaikkaetu ja koska niitä saa enemmän kuin mitä niitä kulutan käytän lounareita jotakuinkin aina kun käyn ulkona syömässä illalla.
Tänä vuonna kuitenkin nikotutti kun kuulin mikä on kalleimman lounassetelin hinta: 9,2 € eli 50 sentin korotus ja on selvää, että lounaiden hinnat nousevat kalleimman lounarin hintaisiksi. Tämä automaattimekanismi on johtanut huomattavasti yleistä inflaatiota suurempaan hinnannousuun.
9,20 € lounas koettiin ainakin minun työpaikallani jo kipurajan yläpuolelle meneväksi ja ihmiset katsovat tarkemmin missä käyvät syömässä ja jääkaapin eväsmäärä on suurempi kuin viime vuonna. No, itsepä ravintolat hinnoittelevat itsensä ulos.
4 kommenttia:
minusta se 8,40 oli jo paljon sekin...
Miten paljon sitä ylipäänsä jaksaa syödä lounaalla jos ajattelee vielä syödä illallistakin. Pelkkä annoskoon kasvattaminen tai salaattien ja leipien lisääminen hinnankorotuksen perusteluna on hölmöä. Mun tuli ainakin syötyä ihan liikaa lounaalla kun työporukalla käytiin ulkona syömässä lounasseteleillä.
Ja kun ei ravintoloissa se ruoka oikeasti maksa mitaan, vaan palvelu. Toisaalta kun lounasruokailu usein jarjestetaan linjalta tai buffetista, lahes kymmenen euron lounashinta ei ole oikein perusteltu.
Tilavuokrat lienevät myös ihan merkittävä kustannuserä kaupunkien keskustoissa. Mutta raaka-aineista vain paremmat lihat ja kalat lienevät millään lailla olennaisia kustannustekijöitä ravintolalle.
Eikä siitä ole kuin viikko kun luin, että kauppa on Suomessa sitä mieltä, että ruoan hinnalla on 12 % hinnankorotuspaineet. En ole kaivanut lähdettä esiin, mutta jos uutinen on oikeassa niin ei voi kuin ihmetellä mistä nuo paineet tulevat: palkankorotukset eivät ole ole olleet noin suuria, Kuljetuskustannukset ovat laskeneet radikaalisti öljyn hinnan laskettua. Go figure.
Muistan lukeneeni, että raaka-aineen osuus ravintolaruoasta on 10 %.
Siksipä kokkailen itse...
Lähetä kommentti