perjantai 1. huhtikuuta 2011

Tian d'aubergines



Alex Mackayn kirjasta Cooking in Provence tuli bongattua tian d'aubergines ja koska minulla on viha-rakkaussuhde munakoisoon niin olihan sitä pakko kokeilla. Omasta toteutuksestani tuli kuitenkin erilainen koska käytin enemmän nestettä kuin kirjan reseptissä sillä minun sipulini eivät muuttuneet pehmeiksi reseptin lupaamassa 10 minuutissa - sipulit hautuivat lopulta matalalla lämmöllä pari tuntia.

Kirjan mukaan reseptin nimi tulee poikuuden menetyksestä: jotain, jonka voi kokea vain kerran. Eli annoksen pitäisi olla jotain täysin ainutlaatuista. Ruokalajien nimet ovat joskus kaukana siitä mistä on kysymys.

Ruokalajia voi kirjan mukaan syödä sellaisenaan kuten teinkin, mutta mielestäni sen voimakkaat maut kaipaavat seurakseen jotain tasoittavaa. Jotain neutraalimpaa lisuketta viereen? Perunamuhennos ja kirjan ehdottama lammas voisivat sopia hyvin annoksen seuraksi.

Musiikki





Kokkauksen musiikkina toimi Pink Floydin Wish You Were Here. Kappaleesta ei voi olla tulematta mieleen viiden vuoden takainen kuuden kuukauden jakso, jolloin kaikki, mukaanlukien seuratoverini, jonka kanssa tuli pelattua monet shakin SM-kisat ja joka sai surmansa auto-onnettomuudessa ollessaan lomalla YK-joukoista, tuntuivat kuolevan ympäriltä.

Monet tulkitsevan kappaleen romanttisena kaipauslauluna, mutta minusta se on nimeenomaan menetettyjen läheisten kaipauslaulu.

Tarvitset



Alkuperäisen reseptin ainesosamäärät menevät näin. Sovella astian, ainesten ja ruokailijoiden määrän mukaan. Itse tein karkeasti puolikkaan annoksen.

1 kg sipulia kuorittuina ja ohuiksi siivuiksi leikattuina
50 ml oliiviöljyä
1 tl tomusokeria
1 tl suolaa
1 dl vettä
keskikokoisen munakoison
ison kesäkurpitsan
4 isoa roma-tomaattia
timjamia, tuoretta tai kuivattua
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
oliiviöljyä valeluun

Laita sipulit pannulle, jolle on kansi. Lisää oliiviöljy ja teelusikallinen tomusokeria ja suolaa. sekä 1 dl vettä. Laita kansi pannun päälle ja paista matalalla lämmöllä kunnes sipuli on pehmennyt. Poista kansi, nosta lämpöä, sekoita säännöllisesti ja paista kunnes sipuli on karamelisoitunut tummaksi. Siirrä sipulit laakeaan uunipataan.

Leikkaa tomaatit, munakoiso ja kesäkurpitsa sentin siivuiksi ja levitä ne sipulipaistoksen päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja ripottele timjamia päälle. Valele oliiviöljyllä ja peitä foliolla. Paista 160 °C uunissa 45 minuuttia. Poista folio ja paista vielä tunti. Lopputuloksen pitäisi olla melkein kuiva, tomaattien tummia ja makujen hyvin konsentroituneita.

Kommentit



Tästä tuli oikein hyvää, mutta sipulia on suhteessa liikaa. Minun makumaailmaani ei myöskään sovi se, että näin jyräävää ruokalajia syödään yksinään. Oishikatta 3/5. Vähemmällä sipulilla ehdottomasti enemmän.

I wish you were here.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olemme kehitelleet Tianista itsenäisemmän version, eräänlaisen `laatikkoruuan`. Laitamme mukaan lampaan- tai naudan jauhelihaa, (pannulla käytettyä)runsain mitoin yrttejä, sekä voitelemme itketetyt munakoisoviipaleet jollakin maustetulla tuorejuustolla. Mielestäni munakoisoviipaleita ei saa jättää liian paksuiksi, n. 1cm paksuus on sopiva. Silloin ne kypsyvät kunnolla pehmeiksi. Koko tsydeemi kannattaa myös lopuksi gratinoida parmesaani+mozzarella-sekoituksella, jotta ruoka pysyy mehevänä.

Ketturouva kirjoitti...

Munakoisoako ei itketetty?

Koisoista kannattaa muuten valita ne vähän kärsineen näköiset yksilöt, sileäpintaiset ovat vielä raakoja...

Ari Makela kirjoitti...

Anonyymi, nuo olivat noin sentin viipaleita. Rakenteesta tuli mielestäni miellyttävä.

Ketturouva, ei. Mackay on sitä mieltä, että nykyisiä lajikkeita ei tarvitse itkettää ja että itkettäminen vain heikentää lopputuloksen laatua. Noudatin keittokirjan ohjetta ja minusta siitä tuli oikein hyvää.

Ari Makela kirjoitti...

Joo, munakoiso, mitä ruttuisempi sen parempi :)

Päivi / Inkiväärihillo kirjoitti...

Tiania duunailin minäkin viime viikolla.. toista kertaa elämässäni munakoisoa käytin. Ensimmäisestä kerrasta menikin n. 10 vuotta! Ja olipa muuten herkkua!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...