perjantai 5. heinäkuuta 2024

Katuruokaa Alankomaista: kibbeling

Kibbeling

Eilen, toista kertaa kibbelingejä valmistaessamme, pohdimme missä törmäsimme ensimmäisen kerran tähän rapeaan katuruokaihanuuteen ja päädymme siihen, että se oli todennäköisesti hauskan ja sympaattisen japanilaisen miesparin TabiEatsin videolla Rotterdamista:

Ensimmäisellä kerralla kalastin Helsingin keskustan Herkussa ja ehdin jo saamaan paketin, jossa oli turskafile. Vasta sitten huomasin, että kalatiskillä oli kibbelingin alkuperäistä kalan osaa eli turskan poskia. Mikäpä siinä, pidämme turskasta, joten filee päätyi johonkin toiseen viikonlopun annokseen.

Toisella kierroksella resepti löytyi meille ennestään tuntemattomasta The Dutch Tablesta. Resepti toimi oikein hyvin lukuun ottamatta nestemäärää. Resepti käyttää nesteenä maitoa, olutta tai kuplavettä. Kukaan minut tunteva tuskin yllättyy siitä, että valitsin oluen. Alkuperäisellä nestemäärällä taikina muistutti enemmän leipätaikinaa, kuin frittitaikinaa, joten päädyimme kaatamaan vapaalla kädellä olutta luraus kerrallaan taikinaan. Tavoitteenamme oli hiukan tempura-taikinaa paksumpi frittitaikina

Tarvitset

Parhaassa lähikaupassamme ei ollut tällä kertaa turskaa missään muodossa, joten valitsimme paksuinta saatavilla olevaa kalaa, kuhaa. Oluena ei ole syytä käyttää mitään jyrkästi humaloitua, sillä ruoanlaitossa tiukka humalointi ei toimi: ruoka maistuu peltipurkilta. Peinissä, kotikäyttöön tarkoitetuissa frittikeittimissä taikina takertuu varsin helposti metalliverkkoon ja kokemuksemme perusteella irroittaminen kannattaa tehdä, kun fritattava on hieman kypsynyt, mutta varhaissa vaiheessa. Eräästä tempuravideosta opimme, että frittitaikinaa voi lusikoida kypsyvän fritattavan päälle.

 • 350 g kuhafile
 • 150 g puolikarkeita vehnäjauhoja
 • 125 ml olutta ja runsaasti lisää.
 • ½ tl paprikajauhetta
 • ripaus sipulijauhetta
 • ripaus curryjauhetta
 • ripaus sinappijauhetta
 • suolaa
 • vastajauhettua mustapippuria

Kuumenna öljy 180 °C.

 1. Sekoita mausteet.
 2. Taputtele kala kuivaksi talouspaperilla.
 3. Hiero mausteet kalan pintaan.
 4. Leikkaa kala 2,5 cm palasiksi.
 5. Kasta kalapalat frittitaikinaan juuri ennen paistamista.
 6. Paista, kunnes palat ovat kauniin kullankeltaisia.
 7. Siirrä palat lautasille, joilla on talouspaperia.

Kommentit

Näistä tuli oikein rapeita ja maukkaita. Suolaa ei ollut tarpeeksi, joten lisäsimme sitä pöydässä. Tabasco varovaisesti lisättynä teki sekin hyvää.

Ei kommentteja: