torstai 7. syyskuuta 2023

Kaprilainen salaatti — insalata caprese

Insalata caprese

Versiomme kaprilaisesta salaatista tarjottuna Portosta tuomaltamme sardiinitarjoululautaselta.

Eräänpä päivänä suuntasime Dublinin Dockslandiin ajatuksena mennä lounaalle, tai ainakin oluelle, The Ferrymaniin. Lounas jäi haaveeksi, lautturi ei sellaista tarjonnut. Pastaa himoiten siirryimme Liffey-joen pohjoispuolelle, mutta guuglaamamme paikka osoittautui erittäin hälyiseksi. Nälkämme oli jo melkoinen, joten päätimme kokeilla hotelli The Spencerin fuusioaasialaista. Se oli kuitenkin kiinni, joten söimme hotellin aularavintolassa. Valitsin omaksi annoksekseni kaprilaisen salaatin, josta pidin kovin, joten sitä piti kokeilla myös kotona.

Insalata caprese

The Spencerin kaprilainen salaatti.

Toteutukseen etsin inspiraatiota netistä ja eräs ensimmäistä hiteistä oli Gastrodontin kirjoitus. Kirjoitus on hyvä, mutta omaa versiotamme pohdiskellessa olimme jyrkästi sitä mieltä, että emme halua salaattiimme ystäväämme valkosipulia. Perinteisimmässä reseptissä käytetään vain mozzarellaa, tomaattia ja basilikaa suolalla ja oliiviöljyllä maustettuna, mutta luonnollisesti muunnelmia on paljon. Miksipä annokseen ei lisäisi vaikkapa laadukkaita oliiveja?

Tarvitset

The Spencerin toteutuksessa salaattipeti muodostui sekoituksesta, jossa oli ainakin rucolaa. Se toimi hyvin. Gastrodontti ehdottaa rucolaa tai romaine-salaattia. Me käytimme jäävuorisalaattia, koska sitä sattui olemaan.

 • 3 san marzano -tomaattia
 • 250 g puhvelimozzarellaa
 • basilikan lehtiä
 • hyvää oliiviöljyä
 • suolaa
 • vastajauhettua mustapippuria
 • salaattia
 • balsamiviinietikkaa
 1. Keitä etikkaa kokoon, kunnes siitä tulee paksuhkoa.
 2. Revi salaatin lehdet palasiksi ja tee niistä peti.
 3. Leikkaa mozzarella ja tomaatit siivuiksi ja asettele ne salaattipedille.
 4. Revi basikanlehtiä päälle. Jätä osa kokonaisina koristeeksi.
 5. Mausta suolalla ja pippurilla.
 6. Liruta päälle öljy ja balsamiviinietikkaredurduktio.
 7. Koristele basilikan lehdillä.

Kommentit

Tästä tuli erittäin hyvää. Ulkonäöllisesti The Spencer vei voiton, mutta maulla pärjäsimme hienosti. Tätä tehdään toistekin, mutta vain kautena, kun Suomesta saa hyviä tomaatteja.

Ei kommentteja: