lauantai 22. huhtikuuta 2023

Feta- ja pinaattitäytteinen gözleme

Gözlem

Katsoessamme TabiEatsin YouTube-kanavaa huomasimme, että he söivät katuruokana jonkinlaista turkkilaista täytettyä leipää. He eivät maininneet leivät nimeä, joten se piti googlata: gozleme tai gözleme. Aksentillinen versio lienee autenttisempi ja sitä käyttää leivän myötä löytynyt kiinnostava turkkilainen Refika's Kitchen ja heidän versionsa gözlemestä. Reseptin tavallisesti kohottamattomaan taikinaan ja täytteeseen löysinmme Gozneyn sivuilta. Täytteen reseptissä on kahta koulukuntaa: jotkut paistavat pinaatin, jotkut eivät. Heillä, jotka eivät pinaattiaan paista kokoon, vaikuttaa olevan Voimakas Mielipide. Me emme paistaneet pinaattiamme.

Tarvitset

Taikinaan

 • 300 g vehnäjauhoja
 • 40 g oliiviöljyä
 • 50 g jogurttia
 • 125 ml lämmintä vettä
 • 1 tl suolaa

Täyte

Yhden gözlemen täytteeksi.

 • 40 g fetaa
 • 40 g tavallista pinaattia varret poistettuna tai baby-pinaattia pilkottuna
 • vastajauhettua mustapippuria
 1. Sekoita vesi, öljy ja jogurtti kulhossa: pane jauhot ja suola kulhoon, tee kuoppa ja lisää vesi vähitellen. Siirrä taikina pöydälle ja alusta neljä minuuttia, kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa.
 2. Siirrä taikina puhtaaseen kulhoon ja peitä kostutetulla liinalla. Anna taikinan levätä 30 minuuttia.
 3. Jaa taikina 70 g palasiin, muotoile palloiksi ja kaulitse jauhotetulla pinnnalla pallot mahdollisimman ohuiksi, suorakulmaisiksi levyiksi.
 4. Murenna feta kulhoon, lisää pinaatti ja mausta pippurilla.
 5. Levitä täytettä taikinalevyillle ja taittele levyt suorakulmion muotoisiksi paketeiksi. Kaulitse kevyesti sulkeaksesi paketin.
 6. Paista korkeahkolla keskilämmöllä hetki kuivalla pannulla. Käännä ja paista toista puolta.
 7. Levitä leivän pinnallle oliiviöljyä, käännä ja paista hetki. Levitä leivän pinnalle oliiviöljyä, käännä ja paista hetki. Toista, kunnes leivän pinta on kauniisti ruskistunut.

Kommentit

Näistä tuli todella herkullisia, mutta syödessäni leipä seuraavana päivänä töissä, ne olivat ikävästi vettyneet, kuten arvata saattoi. Jos gözlemeitä haluaa syödä seuraavana päivänä, mieleen tulee, että pinaatti kannattaa paistaa, puristaa ylimääräinen neste pois, ja lämmittää leivät paistinpannulla.

Ei kommentteja: