sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Poronkäristys japanilaisittain


Tehtävänanto: modernia suomalaista perinneruokaa. Eli jotain, mutta uudella tavalla tehtynä. Minä suuntasin katseeni yllättäen Japaniin ja ruokalajiksi päätyi poronkäristys, joka on klassiko jos jokin ja jota minä en ole koskaan valmistanut. Etäisenä esikuvana toimi Hesarin ruokasivuilta löytämäni resepti. Pohdin hetken alkuperäisen reseptin mukaista oluen käyttöä, mutta totesin, että haluan pitää paletin japanilaisen yksinkertaisena.

TarvitsetPerunamuusia


Käytä tähän omaa suosikkireseptiäsi. Villeintä tulee blue congosta, mutta tällä(kin) kertaa kiireessä tein muusin oolannin pakasteesta. Maitoa ja voita perään niin se on varsin jees.

Inkiväärikastike


1 dl miriniä
1 dl soijakastiketta
2 tl maizenaa
tilkka vettä
3 cm tuoretta inkivääri raastettuna

Sekoita maizena ja vesi keskenään. Sekoita mirin ja soija keskenään ja kiehauta. Lisää maizena-vesiseos ja keitä hiljaa kolmisen minuuttia kunnes kastike on saostunut. Lisää inkivääri.

Kurkku-tsukemono


10 cm pala kurkkua
½ tl merisuolaa
½ tl sokeria
1 tl riisietikkaa

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Lisää sokeri, suola ja etikka. Ravista ja jätä maustumaan tunniksi.

Poronkäristys


2 rkl maultaan neutraalia öljyä
2 rkl voita
600 g pakastettua poronkäristyslihaa
3 dl vettä
vastajauhettua mustapippuria
merisuolaa

Kuumenna rasva pannulla ja lisää jäinen liha. Irroittele lihan sulaessa lihapalasia toisistaan. Sekoita ja kun liha alkaa saamaan väriä lisää vesi, suola ja pippuri. Ole suolan kanssa varovainen, sillä kastikkeessa on soijaa, joka on suolaista. Keitä hiljaa kunnes liha on pehmeää. Lisää tarvittaessa vettä. Kun vesi on poistunut poista lämpö ja lisää kastike vähän kerrallaan, maistellen.

KommentitKastike peitti liikaa alleen. Sitä olisi ehkä pitänyt laittaa vain niin, että olisi laittanut muusiin kuopan ja kaatanut kastiketta siihen. Tai hiukan liruttanut lihan päälle. Kiinnostava kokeilu eli oishikatta 3/5.

Muualla verkossaPerinteinen resepti

Ei kommentteja: