lauantai 2. lokakuuta 2010

Kalle JapanissaLohenmädistä, wasabista, majoneesista ja kurkusta saa maukkaan ja nopeasti valmistuvan pikkuannoksen, mutta se on mädin huonon säilyvyyden vuoksi hankala varsinkin yhden hengen taloudessa. Tähän löytyy kuitenkin ratkaisu: mätitahna.

Yleensä olen käyttänyt tavallista suomalaista kurkkua, mutta japanilaisen kurkun kuvaukset kirjallisuudessa kuulostavat kovasti avomaan kurkulta, joten tällä kertaa kokeilin sitä. Aitoa wasabia saa harvoin ja silloin kun sitä saa sen kilohinta on parisensataa euroa - ei siis mitään jokapäiväinen juures. Hankin kerran aitoa tavaraa ja järjestimme ystävien kesken ruokabileet sen ympärille, mutta päädyin siihen, että aito wasabi ei ole hintansa arvoista.

Piparjuuresta ja sinapista tehty "wasabi" hyvä feikki ja sitä saa tavallisimmin tuubeissa, mutta minä siirryin pari vuotta sitten jauheeseen, johon vesi sekoitetaan itse. Yksi tilaa vievä ainesosa vähemmän jääkaapissa.

Tarvitset1 avomaan kurkku
(japanilaista) majoneesia
mätitahnaa
wasabia

Sekoita majoneesi ja wasabi, jonka kanssa kannattaa olla varovainen. Tarkoitus ei ole peittää kaikkia muita makuja wasabilla.

Leikkaa kurkku ½ cm viipaleiksi. Koverra teelusikan varren päällä kurkkuviipaleisiin kuoppa. Täytä kuoppa majoneesilla ja puserra mätitahnaa majoneesin päälle.

KommentitMädin ja mätitahnan ero on iso: maku ja rakenne ovat erilaiset, erityisesti mätiversiosta jää kaipaamaan mädin poksahtelua ja mätitahna on niin voimakkaan makuista, että mätiversion mieto tyylikkyys on kaukana. Mutta kyllä minä silti pidän, oishikatta 3/5.

1 kommentti:

tei kirjoitti...

Taalta saatavat japanilaiset kurkut ovat maultaan kuin kotimaiset tuorekurkut, mutta ohuempia (ja suorempia) ja paksukuorisempia.