sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Muistoja Japanista: karee raisu

Minä pidän Tokiosta hyvinkin paljon ja tähän muistoja Japanista postaukseen oli helppo valita ruokalajiksi karee raisu koska se oli yksi ensimmäisistä Japanissa syömistäni ruokalajeista ja koska kaupunkimaisema oli vähintäänkin näyttävä runsaasta kolmestasadasta metristä katsottuna.

Keisarillisen palatsin ulkopuolellaTokion keisarillisen palatsin itäinen puutarha kuului matkan pakollisiin kohteisiin sillä paikka on kaunis ja siellä ovat Tokugawa-shogunaatin Edon linnan mielenkiintoisimmat osat. Ensimmäinen yritys päästä sisään puutarhaan päätyi pettymykseen sillä puutarhat eivät olleetkaan auki, mutta kävelyretki linnan ympäri oli itsessään kiinnostava ja tuotti runsaasti valokuvasatoa.
Japanilaisten linnojen vallihautojen näkyvimpiä asukkeja ovat joutsenet, mutta myös karppeja ja kilpikonnia löytyy.
Keisarillisen palatsin muurien ulkopuolelta löytyy uteliaisuutta herättävä patsas? Kuka hän oli? Miekka on suora eikä luukki muutenkaan ole japanilainen.Halusin kuvan, jossa linnan lisäksi näkyy myös Tokyo Tower. Tokyo Tower on ulkoasultaan Eiffel-tornia muistuttava, mutta se on luonnollisesti hieman korkeampi. Mielenkiintoinen insinööriyksityiskohta on se, että massaa sillä on rakennustaidon kehittymisen vuoksi vain puolet esikuvastaan.

ShinjukuShinjuku, Tokion pilvenpiirtäjäkeskusta, on monille tuttu elokuvasta Lost in Translation, jonka katsoin aikoinaan lainatulta DVD-levyltä. Tämän blogauksen kirjoittamiseen meni viikko ja viikon arkipäivät päättyivät siihen, että kävin hakemassa Pienestä leffakaupasta DVD:n. Toisella katsomiskerralla kiinnitin enemmän huomiota elokuvan taitavaan kuvaukseen ja paikkojen tunnistamiseen Hei, tuon sillan alta olen kävellyt. Elokuvan ihmissuhdepyörittelyyn on osittain helppo samaistua, mutta suurimmat kiksit saan juuri siitä, että paikka on tuttu. Fiiliksessä on jotain samaa kuin mitä minulle Tampereella syntyneenä, Pirkkalassa kasvaneena ja 22 vuotta Helsingissä asuneena merkitsevät Kaurismäkien elokuvat Arvottomat, Klaani ja Calamari Union.

Suur-Tokion kaupungintalo


Tokyo Towerille löytyy ilmainen vaihtoehto: Suur-Tokion kaupungintalon kummassakin yli 300-metrisessä tornissa on näköalatasanne. Tokyo Tower'lla on kuulemma myös tungosta, joten valinta oli helppo.Toinen kaupungintalon torneista puistosta kuvattuna.Japanissa on hyvin tavallista, että turistikohteissa, jollainen kaupungintalo on paitsi näköalatasanteidensa niin myös turisti-infon vuoksi, on vapaaehtoisia oppaita. Ilman opastamme Fuji-san olisi todennäköisesti jäänyt taifuunikauden kosteassa ilmassa huomaamatta. Valokuvauksellinen yksityiskohta on se, että minä sain Fujista kuvan digijärkkärillä. Ystäväni laadukkaan digipokkarin kuvassa vuorta ei näy koska kameran optiikka ei riittänyt. Toisaalta puolet matka-ajasta kului siihen, että sanoin:"Odota hetki, vaihdan objektiivin."Tästä kauniista keinotekoisesta vesiputouksesta on tullut kirjoitettua aikaisemminkin, mutta tässä sama putous puiston lehvystön läpi kuvattuna.Kaikilla ei mene Japanissa hyvin: telttaleiri Tokion modernin keskustan ytimessä. Mitenköhän heille kävi kun vuoden 2007 taifuuni numero yhdeksän iski suoraan Tokioon. Minä katselin televisiouutisia turvallisesti Kiotossa, heitä ajattelematta, kuinka Tokiossa tuuli 53 m/s ja kuinka märimmällä alueella satoi 65 cm vettä vuorokaudessa.


Karee raisu


Karee raisu on moderni japanilainen klassikko, jota kokeilin ensimmäisen kerran kotona joskus 1990-luvulla ja seuraavan kerran Suur-Tokion kaupungintalon näköalatasanteen kahvilassa, jonka annos oli edullinen, toimiva, mutta ei erityisemmin mieleenpainuva. Tämän blogauksen resepti on peräisin Yamadan keittokirjasta Japanilainen keittokirja. Lisäsin kuivatun habaneron vaikka chilin käyttö ei kovin perinteistä lienekään ja perunoina toimivat plantaasilta peräisin olevat kuorimattomat miniperunat. Lisäksi vaihdoin lihaliemikuution fondiin.

Tarvitset


300 g naudan-, porsaan- tai kananlihaa
3 isoa sipulia
2 perunaa
1 pieni porkkana
7 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
½ rkl currya
1 tl hienonnettua valkosipulia
1 tl hienonnettua inkivääriä
4 dl puuroutuvaa riisiä
1 l vettä
2 liha- tai kanaliemikuutiota

Hienonna kaksi sipulia. Leikkaa liha suupaloiksi ja ripottele niiden päälle suolaa, pippuria, 1 tl curryä sekä 1 rkl vehnäjauhoja. Leikkaa perunat ja porkkana 1 cm kokoisiksi kuutioiksi.

Sulata 1 rkl voita padassa ja ruskista sipuli. Kun se on ruskistunut lisää valkosipuli ja inkivääri ja jatka ruskistamista.

Lisää 2 rkl voita sekä lihapalat ja paista liha. Lisää 1 rkl voita, perunat ja porkkana. Kypsennä. Ripottele päälle ½ tl suolaa ja lisää laakerinlehti. Pane kansi päälle. Jatka kypsentämistä muutaman minuutin ajan levyn pienimmällä lämmöllä.

Poista kansi. Lisää lämpöä niin, että ylimääräinen neste poistuu.

Lisää pataan 2 rkl voita ja 3 rkl vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen kunnes jauhot ruskistuvat. Lisää loput currysta, sekoita kevyesti ja lisää 1 l lihalientä.

Keitä kastiketta kannen alla hauduttaen. Sekoita, jotta curry ei pala pohjaan. Keitä kunnes liha on pehmennyt. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Valmista riisi kastikkeen kypsyessä. Kun kastike ja riisi ovat valmiit leikkaa sipulista renkaita ja ruskista ne 1 rkl voita. Tarjoa riisi ja curry sipulirenkailla koristeltuna.

KommentitHyvää ja helppoa perusruokaa, mutta ruokaa piti keittää kokoon paljon kauemmin kuin resepti antoi ymmärtää. Joskus pitää kokeilla ilman chiliäkin - tähän liittyen Hesarissa on mainio juttu Hentojen puolesta, mutta ainakin minä haluan joskus, mutta harvoin, chiliöverit. Ja quiche au roquefortin valkopippurin olen korvannut mustapippurilla jo kauan sitten.

Muualla verkossaJcastle info on the Edo Castle (江戸城)

3 kommenttia:

tei kirjoitti...

TJ pointed out that the Tokyo Metropolitan Government Office was designed by the same architect as the UOB tower here in SG: http://en.wikipedia.org/wiki/OUB_Centre

äitiliini kirjoitti...

Olen päätynyt aina välillä blogiisi Herkun ja Koukun kautta. Mielenkiintoista!
Tämä Tokio-matkaraportti kaikkine ruokaohjeineen on huippumielenkiintoinen ;D KIITOS!

Ari Makela kirjoitti...

tei, tuosta on tainnut olla joskus TJ:n kanssa puhetta.

äitiliini, kiitos! Muistoja Japanista tultee vielä monta lisää sillä niinkin lyhyeen aikaan kuin kolme viikkoa mahtuu paljon muistoja.