lauantai 16. lokakuuta 2010

Niku soboroSeuraavaan Muistoja Japanista-postaukseeni tarvitsen täytettä ja googlatessani jääkaappini sisällön perusteella törmäsin niku soboroon.

TarvitsetReseptin löysin Justbento.comista. Reseptin kalkkuna tullee siitä, että reseptin alkuperäinen kirjoittaja muiden sivujen juttujen rivien välistä luettuna asuu Yhdysvalloissa, jossa yakitori saattaa olla kalkkunasta tehtyä, mitä puristit luonnollisesti paheksuvat. Minä käytin lihana luomunaudanjauhelihaa.

400 g naudan-, porsaan-, vasikan-, kalkkunanjauhelihaa tai niiden sekoitusta, mieluiten luomua
1 rkl sesamöljyä
(maultaan neutraalia kasvisöljyä)
1 pieni purjo hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
2 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
2 rkl sokeria
2 rkl sakea
3 rkl tummaa soijakastiketta
3-4 rkl osterikastiketta

Tarvikkeet: ison non-stick-paistinpannun tai wokin

Hienonna kasvikset niin pieneksi kuin pystyt.

Kuumenna enintään 1 rkl sesamöljyä pannussa. Jos tarvitset enemmän öljyä käytä maultaan neutraalia öljyä sillä sesamöljy on erittäin voimakkaan makuista. Lisää kasvikset ja pikapaista kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää liha ja ruskista hyvin

Lisää sokeri ja sekoita kunnes sokeri on hiukan karamelisoitunut.

Lisää sake, sekoita kunnes se on haihtunut.

Lisää soija- ja osterikastike. Hauduta kunnes neste on lähes haihtunut, mutta älä anna seoksen kuivua. Tarkista maku ja lisää soijakastiketta tai suolaa.

KommentitLopputuloksessa maistuvat selvimmin sesamöljy, soijakastike ja osterikastike sekä japanilaiselle ruoalla niin tyypillinen makeus. Mieleen nousee nikumiso, mutta tämä on maultaan tasapainoisempaa. Maku on voimakas, mutta alkuperäisen reseptin mukaan sen on tarkoituskin olla koska yaki soboro tarjoillaan mietojen makujen täytteenä tai lisukkeena. Oishikatta-asteikon arviota on vaikea antaa sillä tällainen ei ole koskaan kaunista ruokaa, mutta 3/5 ei ole kaukana totuudesta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Just Benton kirjoittaja on kyllä ihan japanilainen nainen, joka on asunut Yhdysvalloissa,nykyään euroopassa, Sveitsissä ja nyt muutaman kuukauden jo Ranskassa.