maanantai 4. tammikuuta 2010

Ebi suimono, II otosEnsimmäisestä yrityksestä vastata tammikuun ruokahaasteeseen tuli maukasta, mutta visuaalisesti pettymyksellistä.

Maukkaus sai kuitenkin yrittämään uudelleen.

TarvitsetDashi


Dashia saa myös kaupasta pieninä palloina ja jauheena. Niistä tehdyllä liemellä on kuitenkin tapana olla varsin suolaisia. Jos olet kasvissyöjä varo japanilaista ruokaa sillä siinä on hyvin usein dashia ja katsuoboshi on tehty tonnikalasta, joten kasvisruoalta vaikuttava ruoka ei välttämättä olekaan sitä.

8 dl vettä
15 cm kombu-levää
4 rkl katsuoboshia

Pyyhi kombu liinalla puhtaaksi ja leikkaa sen reunoihin viiltoja saksilla. Pane kylmä vesi kattilaan ja lisää levä. Nosta lämpö kiehumispisteeseen ja ota kombu pois. Lisää katsuoboshi, odota viisi sekuntia ja nosta kattila pois lämmöltä. Siivilöi liemi siivilän ja kangasliinan avulla.

Keitto


Yksi annos

kaksi keskikokoista esikeitettyä katkarapua
kaksi suikaletta sitruunan tai limen kuorta
muutama suikale nori-levää
dashia
1 tl vaaleaa soijakastiketta

Lisää dashiin soijakastike - hieman enemmän kuin 1 tl jos käytät tummaa soijakastiketta. Mitä parempaa dashi on sen vähemmän tarvitaan soijakastiketta.Aseta katkat keittokulhon pohjalle. Poista sitruunan tai limen kuoresta valkoinen osa. Leikkaa nori ohuiksi suikaleiksi. Asettele nori ja sitrushedelmän kuori katkarapujen päälle. Kaada dashia hyvin varovaisesti, jotta annos ei rikkoutuisi, 2/3 keittokulhosta.

KommentitOikein hyvää. Oishikatta 4/5.

5 kommenttia:

Chez Jasu kirjoitti...

Tämä on kyllä visuaalisesti hieno annos! Nälkä tulee katsellessa.

Mistä hankit ainekset?

Ari Makela kirjoitti...

Katsuoboshin ja levät Tokyokanista. Katkaravut Arabian K-kaupan pakastealtaasta. Vaalea soijakastike, sitä en muista.

Kirsikka kirjoitti...

Japanilainen ruoka on niin hyvää... Mistä olet innostunut siihen, ihan vain maun vuoksi vai onko sinulla jotain "kytköksiä" Japaniin?

Ari Makela kirjoitti...

Ensimmäisen kerran retkahdin Japaniin jo lapsena (varhaisteininä?) Kurosawan elokuvista. Seuraavana vuorossa oli japanilainen ruoka, sitten runous - lähinnä haiku ja senryu - ja lopulta japanilaiset miekkailulajit kendo ja iaido.

Japanissa rakastuin ikazaya-ravintoloihin ja kendon ja Japanissa vietetyn loman jäljiltä olen tutustunut joihinkin japanilaisiin, mutta mitään sen suurempaa kytköstä minulla ei ole.

Japanilaisessa ruoassa rakastan yksinkertaisuutta ja selkeitä puhtaita makuja.

Kirsikka kirjoitti...

Mielenkiintoista.