torstai 22. lokakuuta 2009

O-nigiri


Lokakuun mainioon ruokahaasteeseen piti ensin vastata aivan toisella elokuvalla, mutta jalkani päätti toisin: jouduin perumaan suunnitellun liittoutumisblogauksen kun lääkäri käski välttää liikkumista (ei onneksi mitään vakavaa kuitenkaan). Tästä elokuvasta blogaan ystävieni kanssa joskus toiste. Aivan viime metreillä jouduin siis keksimään uuden elokuvan ja uuden aiheen.
Mielessäni alkoi kierrellä useampikin leffa, joista lopulta valikoitui Hayao Miyazakin Henkien kätkemä (千と千尋の神隠し, Sen to Chihiro no Kamikakushi). Valintaan on monta syytä: Miyazaki on suuri piirretyn elokuvan mestari ja Henkien kätkemä on suosikkini hänen tuotannossaan ja oli selvää, että matkallani Japaniin Tokion Mitakassa sijaitseva Studio Ghiblin museo olisi yksi pääkohteista.

Kuka piirrettyjen ystävä voisi vastustaa museota, jossa lippuja myy Totoro? Oikeasti liput tosin pitää ostaa tietylle päivälle etukäteen verkosta - niin suosittu Miyazaki on Japanissa.


Ruokalajeja elokuvasta olisi löytynyt paljonkin, mutta koska eräs harvoista asioista, jotka jäivät matkallani harmittamaan oli se, että perinteinen japanilainen eväs- ja lohturuoka o-nigiri (御握り; おにぎり) jäi kokeilematta, koska o-nigiri paikkaa ei sattunut silmiin. Liian myöhään huomasin, että sellainen oli ollut monta kertaa silmieni edessä Jokohaman Sakuragichon rautatieasemalla. Valinta oli siis helppo: o-nigiri eli kirjaimellisesti kunnioittu puristettu.Ne, jotka elokuvan ovat nähneet muistavat ehkä kohtauksen, jossa Sen ahmii Hakun tarjoamia o-nigireitä. Lohtua siinä tilanteessa Sen tarvitsikin.

Tarvitset12½ dl japanilaistyyppistä riisiä
4 norilevyä
suolavettä käsien kastelemiseen

Täytteeksi


Täytteen rajat asettaa mielikuvitus.Shizuo Tsujin Japanese Cooking - A Fine Art ehdottaa seuraavia täytteitä:

katsuoboshia soijakastikkeella kostutettuna
suolattua lohta grillattuna
turskanmätiä
umeboshi-pikkelsiä
paahdettuja mustia seesaminsiemeniä

Hiroko Shimbon Japanese Kitchen taas ehdottaa savulohta, umeboshia tai tsukemonoa (japanilaisittain piklattuja vihanneksia) pieninä kuutioina. Hänen seesaminsiemenensä ovat valkoisia. Minä käytin täytteenä lämminsavulohta.

Keitä riisi kuten tavallista. Riisipallot tehdään kuumasta riisistä. Tehdessäsi kolmioita pidä kätesi kostutettuna suolavedellä, joka paitsi maustaa riisiä estää riisiä takertumasta käsiisi. Ota käteesi runsas desi riisiä ja laita sen sisään yhtä täytteistä. Muodosta peukalosta, etu- ja keskisormesta muotti.

Lisää kolmioiden ympärille nori-suikale kiiltävä puoli ylospäin.

Ruoka nautitaan käsin.

KommentitPerussimppeliä, -kaunista ja -hyvää japanilaista. Nori antaa makua ja pitää kädet tahmattomina. Oishikatta 4/5. Ruokaa laittaessa mieleen tuli, että vaikka japanilainen ruoka ei blogissani mikään vieras asia olekaan niin erityisesti japanilainen ruoka painottuu haastevastauksissani.

Sympaattinen ja kotikaupunkiini sijoittuva elokuva Ravintola Lokki olisi ollut erinomainen vaihtoehto, johon liittyy hauska henkilökohtaien muisto. Ehkä sitä poroa pitää kokeilla myös o-nigireissä?

Muualla verkossaMuita o-nigiri-elokuvia:

Ravintola Lokki ja Supermarket Woman.
Kuvia elokuvasta

3 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

meillä lyö haasteen kanssa pää ihan tyhjää :(.

me maistoimme Japanissa yhtä onigiriä mutta siihen jäi. ei ollut herkku. ja kun muuta maisteltavaa oli niiiiin paljon. mutta vastatehtynä se voisi olla hyvää (maistamamme oli "vakuumiversio")

Pääsky kirjoitti...

oi, mä rakastan onigirejä! mun suosikki on etenkin umeboshi, ja nimenomaan kaupasta, sopivan mehevänä <3 muut täytteet eivät niin maistu. huuh.. en oo tehnyt noita itse aikoihin, pitäisikin tästä..

hieno haasteruoka ja tsemppiä!

Virpi kirjoitti...

Mahtava leffavalinta. Henkien kätkemä on yksi niistä leffoista, jotka ovat itselle olleet mieleenpainuvia. Tai no herra Miyazakin tuotokset ylipäätään :)