keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Sveitsinleike


Söin jossain ravintolassa taannoin sveitsinleikkeen ja se oli hyvää, joten päätin kokeilla itsekin.

Pienellä googlaamisella löytyi pari linkkiä:

Tarvitset

Leikkeeseen
1 cm paksuinen naudan ulkofilepihvi viipale palvikinkkua viipale emmentaljuustoa suolaa mustapippuria 1-1½ rkl vehnäjauhoja leivittämiseen ½ munaa 3 rkl korppujauhoja luraus rypsiöljyä 2 rkl voita Nuihi pihvi hyvin ohueksi (3 mm) muovikelmun välissä, jolloin se ei hajoa yhtä helposti. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta päälle savukinkkuviipale ja viipale emmental-juustoa. Taita pihvin toinen puoli toisen päälle. Kääntele pihvi vehnäjauhoissa ja karista irtonainen jauho pois. Kasta leike vatkattuun munaan ja anna liian munan valua pois pinnalta. Kääntele leike korppujauhossa ja karista irtonainen korppujauho pois. Anna leivityksen kuivahtaa hetki. Kuumenna voi-öljyseos pannulla. Paista leikettä miedolla lämmöllä minuuttia kummallakin puolella kunnes leike on sopivasti ruskistunut. Lämpöä pitää olla riittävästi, jotta liha kypsyy, mutta sitä ei saa olla liikaa, jotta leivitys ei pala. Lisäksi leivityksestä pitää tulla mukavan rapea.
Kaprisperunamuusiin
perunamuusia, jossa on käytetty nesteenä kermaa kapriksia

KommentitEnsimmäisen kerran tein leikkeen le Creuset-pannullani ja arvostan sitä taas hiukan enemmän. Perunamuusin rakenne oli aika jännittävä kun nesteenä oli kerma. Kapriksia olisiilmeisesti saanut olla paljon enemmän kun ne kerran eivät oikein erottuneet. Oishikatta 3/5.

6 kommenttia:

Martina kirjoitti...

Mmmm, kaprisperunamuussia.. Kuulostaa herkulliselta, varsinkin kun on vielä kermaakin mukana. Täytyy kokeilla kapriksen ja perunamuussin liittoa joskus itsekin.

Mirka kirjoitti...

Leikkeistä ja kapriksista mieleen.. meillä harrastetaan arkisena herkutteluruokana nk. ministerinleikettä eli arkisempaa sovellusta wieninleikkeestä: Otetaan sikanautajauhelihaa (lähinnä alkuperäistä vasikkaa maultaan), muotoillaan ohueksi pihviksi wieninleikkeen tapaan, paneroidaan korppu- tai mantelijauhossa (yksin- tai kaksinkertainen panerointi maun mukaan), paistetaan voissa kullankeltaiseksi, suolaa, valkopippuria ja hiven muskottipähkinää ja lisukkeiksi sitruunaviipaleita, kaprista ja anjovista, vaikka nämä lienevätkin pohjoismaisia tulokkaita. On vaan helppoa ja NIIN hyvää!

Haarukka kirjoitti...

Hei, kaprisperunamuussi on hyvä idea! Täytyypä kokeilla joskus, vaikka ihan perusversio kunnon töräyksellä voita on aika herkkua sekin.

Ari Makela kirjoitti...

Mirka, eikö tuollainen pihvi hajoa helposti käsiteltäessä?

Martina ja Haarukka: kaprista kannattaa laittaa aika reilusti, itse olin turhan varovainen.

Kerma sen sijaan ei minusta ollut oikein hyvä idea: se teki muusista raskaan.

Mirka kirjoitti...

Ei hajoa, kun pihvin tekee pelkästä jauhelihasta ilman mitään kananmunaa tai muita tyypillisiä lihapullien jatkeaineita. Sen saa tehdä hyvinkin ohueksi, raakana saa käsitellä vähän varovaisesti mutta kypysessään kiinteytyy ja paksuneekin.

Ari Makela kirjoitti...

Tein uudemman kerran maitopohjaisena ja kaprisperunamuusi on minusta parempaa.