tiistai 18. marraskuuta 2008

Sämpylät


Jos jokin on hyvää niin suoraan uunista tulleet sämpylät. Viimeksi olen tainnut tehdä sämpylöitä joskus 1990-luvulla. Todella kummallista! Kaupasta takertui mukaan Eldoradon 3-viljon (vehnä, ruis ja kaura) sämpyläjauho ja resepti on saman pussin kyljestä mitä nyt vaihdoin siirapin hunajaan.

2½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
½ rkl hunajaa
luraus oliiviöljyä
5 dl sämpyläjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, hunaja, jauhot ja alusta. Lisää alustuksen loppupuolella pehmennetty voi. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Aanna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisiinaan tai pyöritellen. Anna sämpylöiden kohota hyvin peiteltynä. Paista uunin keskitasolla 12-15 minuuttia 225-asteessa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Upeilta näyttää. Voiteletko sämpylöitä millään? :)

Ari Makela kirjoitti...

Vähän pyöräytin oliiviöljyllä. Jäi mainitsematta :/

Ketturouva kirjoitti...

Nyt on varmaan jotain ilmassa, koska innostuin myös leipomaan viikolla sämpylöitä piiiiitkästä aikaa. Ja sehän oli helpompaa kuin muistin. Raaka-aineena tosin oli kaapista löytyneet sämpyläjauhot, joita varmaan olisi kannattanut jo dateerata radiohiiliajoituksella, mutta ihan hyviä sämpylöitä tuli. Lisäksi taikinaan päätyi kurpitsansiemeniä, niitä olisi voinut olla enemmänkin.