torstai 4. huhtikuuta 2024

Ravintola Koto Bento: Izakaya-menu

Hashioki

Pääsiäislomalla testasimme Herttoniemenrantaan 28.3.2024 avanneen japanilaisen ravintolan Koto Benton ja koska pidimme kaikesta suunnittelimme jo viime viikonlopuksi uutta vierailua testataksemme ravintolan izakaya-menua, mutta se oli ensimmäisen kerran ensivierailumme jälkeen tarjolla tämän viikon keskiviikkona, joten jouduimme odottamaan muutaman päivän.

The menu

Omnivoorina en voi olla kirjoittamatta, että voisin syödä mitä tahansa listalta ja niin taitaa ajan mittaan käydäkin.

Edamame

Edamame, kukapa niistä ei pitäisi?

Salmon tartar

Lohitartar.

Valitsin omaksi pääannoksekseni lohitartarin. Lohta, avokadoa, retiisiä, katsuoboshia, tiikerirapua ja paahdettuja seesaminsiemeniä. Aina, kun saan näin suussasulavan tuoretta kalaa, mietin mistä siviili saisi sellaista.

Tempura

Raputempura.

Tehdessäni itse tempuraa, käytän vähemmän taikinaa, mutta nämä olivat ihastuttavan rapeita, meheviä ja maukkaita.

Agedashi tofu

Viimeisenä pöytään saapui kumppanini pääannos agedashi tofu.

Agedashi tofu. Kauniisti uppopaistettu. Vähäinen japanintaitoni on vaikeuksissa ruokalajin nimen kanssa. Dashi on tietysti, brutaalisti yksinkertaistettuna, perinteinen japanilainen merileväkalaliemi. Age tuo luonnollisesti mieleen ruokalajin tori no kara-age, joka löytyy myös ravintolan listalta.

Japanilaisia tofuja käsitellessäni huomaan, valitettavasti lähes aina, onnistuvani leikkaamaan tofun niin, että siitä ei enää saa kaikilta osin siistejä, suorakulmaisia paloja. Ehkä avaan paketin väärällä tavalla tai teen sen liian kärsimättömästi. Koto Benton palat olivat kauniin symmetrisiä. Rapean kuoren ympäröimä silkkinen tofu oli herkullista. Japanilaiseen keittiöön kuuluvat raaka-aineiden arvostus ja niiden ominaisuuksien korostaminen. Me kaipasimme annokkseen pientä lisäpotkua, annokseen kuuluva daikon-raaste katosi minun suussani.

Koto Bento tyydytti makuhermomme jo toisen kerran. Herttoniemi on ylipäätään yllättänyt positiivisesti ravintolatarjonnallaan. Vähäisen, ja ruostuneen, japanintaitoni sanoo:"Totemo oishikatta desu." eli se oli hyvin herkullista. Izakaya-tyyliin annokset saapuvat pöytään valmistuessaan, lojumatta lämpölamppujen alla. Meillä on uusi suosikkiravintola, jossa käymme varmasti säännöllisesti.

Ei kommentteja: