maanantai 8. huhtikuuta 2024

Labneh

Labneh

Labnehin lienemme tavanneet ensimmäisen kerran jossakin Ottolenghin kirjassa. Lähi-Idästä kotoisin oleva jogurttijuusto jäi kuitenkin uinumaan ruoka-ajatuksiin, kunnes keskiviikkona löysimme mielenkiintoisen pastareseptin YouTubesta, josta myöhemmin lisää.

Emme jaksaneet kaivaa esiin mistä Ottolenghin kirjasta labnehin resepti löytyy, mutta Ottolenghin YouTube-kanavalta sellailen löytyi helposti.

Tarvitset

Labnehin tekeminen on hyvin helppoa. Eräs toinen video sanoi, että älä käytä kreikkalaista jogurttia, mutta toiset taas sanovat, että mitä tahansa rasvaista jogurttia voi käyttää. Kreikkalaisvastaisuus saattaa johtua siitä, että Yhdysvalloissa kreikkalainen jogurtti vaikuttaa olevan valutetun jogurtin synonyymi eli siis ilmeisesti käytännössä labnehia. Me päädyimme käyttämään Pirkan turkkilaista jogurttia.

  • 1 kg turkkilaista jogurttia
  • 1½ tl hienoa merisuolaa

Removing the whey from the labneh

Labnehista puristetaan hera liinan avulla pois.

  1. Aseta siivilä kulhoon, mihin se mahtuu mukavasti.
  2. Asettele liina siivilään.
  3. Kaada jogurtti liinan sisään. Lisää suola.
  4. Kääntele liina jogurtin päälle.
  5. Laita liinan päälle paino, me käytimme Iittalan Teema-leipälautasta ja saman sarjan syvää kulhoa.
  6. Siirrä kulho jääkaappiin yön yli.
  7. Painon ansiosta kulhoon on valunut runsaasti heraa. Purista ja kierrä liinaa, jotta saat lisää heraa talteen ja juustosta juustoisempaa. Ota hera talteen, sillä senkin voi käyttää.

Kommentit

Lopputulos muistutti varsin paljon klassista juustokakkujen sankaria, Philadelphiaa, mutta oli rasvapitoisuudeltaan huomattavasti korkeampi. 1½ tl suolaa osoittautui yllättävän vähäiseksi ja pastaa valmistaessamme lisäsimme varsin reippaasti suolaa. Helppoa ja hyvää ja näin voi tehdä tuorejuustonsa ilman, että tukee Venäjä-pakotteita rikkovia firmoja, kunhan valitsee jogurttinsa oikein.

Ei kommentteja: