sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Taidetta ja turmioelämää — cheddarjuustopiirakka

Cheddarjuustopiirakka

Tarkoituksemme oli viettää viimeisenä lomapäivänäni taidepäivä, mutta yllättäen Ukrainan presidentti Volomodyr Zelenskyin vierailu Helsinkiin sotki kaupunginosamme liikenteen varsin pahasti, joten päätimme siirtää taidepäivän lauantaiksi. Liikennesulku harmitti, mutta harmitus kaikkosi, kun syy sululle selvisi. Päivä meni mukavasti kotona uutisia seuratessa ja kokatessa.

Duane Michals — muotokuvaaja

A Duane Michals exhibition in Helsinki

Päivämme taideosuus alkoi Valokuvataiteen museon Kämpissä sijaitsevassa K1 -tilasta Duane Michals — muotokuvaaja -näyttelystä, jonka esittelysivulta olin huomannut suosikkinäyttelijöihini lukeutuvan Meryl Streepin muotokuvan. Näyttely on erittäin hieno ja suosittelen vierailua kaikille kuvataiteesta kiinnostuneille, mutta vierailun kanssa alkaa olla kiire: 21.5. on viimeinen näyttelypäivä.

Kulttuuripalkinto numero yksi: Gastropub Stone's

Dirty fries

Meillä on tapana käydä yksillä kulttuurinautintojen jälkeen ja kaiken lisäksi meitä hiukan hiukoi, joten päädyimme Gastropub Stone'siin oluelle ja tilasimme pikkusyötäväksi dirty fries -annokset: ranskalaisia, cheddar-kastiketta, chiliä ja pekonimurua. Pekonin sai pyytämällä pois, koska toinen meistä ei ole omnivoori. Suhtaudun periaatteessa epäillen ranskalaisten peittämiseen millään muulla, kuin suolalla rapeuden menettämisen pelossa, mutta nämä olivat herkullisia ja mukavasti chilisiä.

Tom of Finland

Tom of Finland exhibition in Helsinki

Seuraavaksi suuntasimme Kiasmaan tutustumaan Tom of Finland -näyttelyyn. Touko Laaksosen tuotantoon olin laajemmin tutustunut ensimmäisen kerran vuosia sitten Taidehallin Tom of Finland -näyttelyssä. Paljon aikaisemmin olin tutustunut saksalaisen sarjakuvataitelijan Ralf Königin tuotantoon, joka mitä ilmeisimmin on saanut runsaasti vaikutteita Laaksoselta. Monet tuttavani, sekä heterot että sukupuolivähemmistöihin kuuluvat, ovat ihmetellen kysyneet miksi kaltaiseni umpitylsä hetoro lukee Königin sarjakuvia. Olen vastannut, että albumit ovat hauskoja ja vaikka kysymyksessä on homosarjakuva, niin homoseksuaalisuus ei ole olennaisin asia hänen tuotannossaan. Sarjakuvat kertovat ihmisistä ja heidän ihmissuhteistaan. Seksuaalivähemmistöihin kuuluville asia lienee monisyisempi, mutta minulle Königin teokset toimivat näin.

Helsingin sanomat kirjoittaa näyttelystä varoituksen, että työt eivät sovellu siveimmille silmille. Kumppanini mukaan sieluni on hyvin turmeltunut, joten silmänikään eivät liene kovin siveät, joten minua ei haittaa. Näyttelyn teosten skaala on tyylikkäistä muotokuvista kovaan pornografiaan, joten näyttely ei varmasti sovi kaikille. Muistelen joidenkin ihmisten häirintyneen jo Aldomovarin elokuvasta Korkeat korot ja jos se oli liikaa niin tämä varmasti on. Minusta Laaksosen työt ovat teknisesti taiturimaisia ja niissä on paljon huumoria. Miesvartaloiden liioteilluille piirteille ei voi olla välillä naurahtamatta. Tässäkin näyttelyssä kannattaa käydä ja sen kanssa ei ole vielä kiire: viimeinen näyttelypäivä on 29.10.

Tom of Finland says use a rubber

Kuulun siihen sukupolveen, joka oli juuri päässyt yli television ydintuho-dokumenteista, kun AIDS saapui uutisiin. Television pääuutisissa näytettiin etu- ja keskisormen avulla, kuinka kondomi laitetaan paikoilleen. Tietty osa konservatiiveista järkyttyi. Sukupuolivalistus on edelleen monelle ihmiselle hirveää verrattuna ihmisten sairastumiseen, jopa kuolemaan, tai nuorten vahinkoraskauksiin. Kuten Laaksosen Kake-hahmo sanoo:"Use a rubber".

Kulttuuripalkinto numero 2: Kitty's Public House

Fuller's ESB

Ikiaikainen suosikkini Fuller'sin ESB.

Tom of Finland -näyttelyn jälkeen tutuistumme Citykäytävästä Kaivopihalle muuttaneeseen Kitty's Public Houseen. Paikan tyyli, ei mitenkään yllättäen, ole muuttunut. Lähinnä mietin millainen tilanne oli nuoruudessani, 1990-luvun alussa. Olikohan tilassa silloin ravintola Prunni? Kitty'sissä kumppanilleni iski himo saada juustopiirakkaa enkä minä vastustanut, joten kotona siirryimme turmioelämään.

Cheddarjuustopiirakka

Kumppanini löysi googlaamalla Sopivan suolaista -blogin reseptin Cheddarjuustopiirakka.

Tarvitset

Pohja

Sopivan suolaista -blogissa käytetään kaurasämpyläjauhoja. Googlaamisen jälkeen päädyimme käyttämään puolikarkeiden vehnäjauhojen ja kaurajauhojen sekoitusta.

 • 80 g pehmennyttä voita
 • 1½ dl puolikarkeita vehnäjauhoja
 • 1 dl kaurajauhoja
 • 50 g cheddar-raastetta
 • ½ dl vettä
Täyte

Täytteeseen päädyimme lisäämään ripauksen muskottipähkinää. Meillä jakoi mielipidettä se, että oliko ripaus liian suuri.

 • 250 g cheddar-raastetta
 • 2 dl kermaa
 • 2 luomumunaa
 • ripaus suolaa
 • 2 rosmariinin oksaa
 • ⅛ tl mustottipähkinää

Lämmitä uuni 200 °C.

 1. Nypi pohjan ainekset voin sekaan ja painele taikina voideltuun vuokaan.
 2. Paista pohjaa 10 minuuttia uunissa.
 3. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa.
 4. Lisää kerma.
 5. Lisää 200 g juustoraastetta munien ja kerman sekaan.
 6. Lisää ripaus suolaa.
 7. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle.
 8. Ripottele päälle loppu juustoraaste.
 9. Lisää hieman rosmariinia piirakan päälle.
 10. Laske uunin lämpötila 180 °C.
 11. Paista piirakkaa 40 minuuttia tai kunnes se on ruskistunut kauniisti.

Kommentit

Tämä on niin hyvää, että se on syytä kuunnella Pet Shop Boysin It's a Sinn soidessa taustalla. Jos haluaa hiukan erilaisen ja uudemman version, voi kuunnella Elton Johnin ja Years & Years -yhtyeen version.

Ei kommentteja: