sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Ravintola Odessa ja horilka

Horilka in Odessa, Tallinn

Heinäkuussa 2022 vierailimme Tallinnassa ja olimme juuri vierailleet Viru-hotellin KGB-museossa, jossa oppaana toimi erinomaisen hyvin Pavel-niminen mies. Sieltä suuntasimme Pagarilla sijaitseviin KGB:n tyrmiin. Viru-hotellin KGB-kierros oli vielä miellyttävä ja mustalla huumorilla ripoteltu, mutta tyrmämuseo oli pelkästään kammottava. Näistä ehkä joskus enemmän, mutta matkalla tyrmiin kävelimme Venäjän Tallinan suurlähetystön ohi, joka oli ilahduttavasti protestoitu.

Russian Embassy at Tallinn

Venäjän suurlähetystön jälkeen matka jatkui ohi Ruotsin suurlähetystön, joka, kuten niin moni muukin paikka Tallinnassa ja Helsingissä, kantoi Ukrainan sinistä ja keltaista. Pian sen jälkeen havaitsimme ukrainalaisen ravintolan Odessan. Viimeisen iltamme Tallinnassa ravintola oli jo varattu, mutta painoimme paikan mieleemme: täällä haluamme joskus käydä. Vierailun aika tuli, kun kävimme seuraavan kerran Tallinnassa tammikuussa 2023. Ruokalistalta havaitsin horilkan, kotitekoisen maustetun vodkan, mutta se tulikin leivän kera keittiön tervehdyksenä. Alkuruoaksi otimme erinomaista munakoisokaviaaria. Pääruoaksi kumppanini otti kalakroketin kesäkurpitsalettujen kera ja minulla oli manteliturskaa. Molemmat olivat erinomaisia. Jälkiruokana toimi odesa-niminen annos, joka osoittautui moderniksi versioksi pavlovasta. Sekin erittäin herkullinen. Kaiken lisäksi Odessa on viihtyisä ja edullinen, suosittelemme lämpimästi.

Piparjuurihorilka meni kokeilulistalla ja se on parhaillaan tekeytymässä jääkaapissa.

Tarvitset

  • 56 g piparjuurta kuorittuna ja viipaloituna
  • 2 rkl hunajaa
  • 1½ rkl sitruunamehua
  • 500 ml vodkaa

Sekoita isossa, kannellisessa purkissa piparjuuri, hunaja, sitruunamehu ja ⅔ vodkasta. Sekoita, kunnes hunaja on täysin liuennut. Lisää loppu vodka. Sulje purkki kannella ja siirrä purkki kylmään, pimeään paikkaan viikoksi silloin tällöin sekoittaen. Suodata juoma parin harsokerroksen läpi ja kaada se lasipulloon. Tarjoile kylmänä.

Kommentit

Tämä horilka on selvästi polttavampaa, kuin Odessan versio. On mielenkiintoista nähdä tasaantuuko maku ajan myötä. Silti tämäkin versio on pienissä määrin hauskan pirteä drinksu.

Ei kommentteja: