lauantai 10. joulukuuta 2022

Ukrainalainen piparjuuripikkelsi — Krhin v otsti

Ukrainalainen piparjuuripikkelsi

Torstai 24.2.2022 kuuluu niihin päiviin, joita en unohda. Istuin Pienimmässä Huoneessa heräillen aamuviideltä työpäivään selaten uutisia. Hesarin pääuutinen oli juuri se, jota minä ja tolkuissaan osa maailmasta oli pelännyt jo pitkään: Venäjä oli eskaloinut vuonna 2014 alkaneen sodan suurhyökkäykseksi Ukrainaan. Luin pitkään maanisesti sotauutisia, joissa näkyi toivonpilkahduksia: Ukraina onnistui torjumaan hyökkäyksen Hostomelin lentokentälle ja myöhemmin sekä Kiovaan että Harkovaan. Etelässä Venäjä sen sijaan, surullista kyllä, menestyi vallaten muun muassa Hersonin kaupungin.

Ukraina kuitenkin kesti, valtavin uhrauksin. En voinut olla iloitsematta Moskvan upotuksesta ja jokaisesta muusta Venäjän tappiosta, varsinkaan, kun uutisia Venäjän Butšassa tehdyistä hirmutöistä alkoi virrata. Nekin olivat lopulta vain jäävuoren huippu. Sotarikokset ovat olleet kammottavan järjestelmällisiä.

Erilaisiin Ukrainaa tukeviin tapahtumiin osallistumisen sivujuonteena kiinnostuimme siitä, mitä ukrainalaiset syövät ja hankimme kaksi ukrainalaista keittokirjaa. Annette Ogrodnik Coronan The New Ukrainian Cookbook on toinen niistä. Siitä selvisi, että ukrainailaisten suosikkeihin kuuluu piparjuuri. Se on myös meidän suosikkejamme. Teimme tätä kalan seuraksi jo keväällä, mutta blogaaminen jäi. Tänään teemme sitä uudelleen.

Tarvitset

  • 5 dl raastettua piparjuurta
  • 1 rkl hienoa sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 5 dl valkoviinietikkaa

Sekoita kaikki ainesosat keskenään kulhossa ja siirrä steriloisoituihin lasipurkkeihin. Pikkelsi säilyy jääkaapissa kuukauden.

Kommentit

Tämä, kuten reseptistä saattaa päätellä, on tiukkaa tavaraa. Raastoin piparjuuren keittiön pöydän ääressä, mutta sen hengitystä polttavat höyryt pakottivat minut siirtymään pöydän äärestä tauoille. Seuraavalla kerralla teen tämän parvekkeella.

1 kommentti:

tei kirjoitti...

Miten saat kaytettya puoli litraa piparjuuripikkelsia kuukaudessa?