lauantai 25. joulukuuta 2021

Hapanjuurileipä

Sour bread

Muutamia vuosia sitten minulla oli ilo ja kunnia osallistua Eliisa Kuuselan kirjan Leipävallankumous julkaisutilaisuuteen. Nautin sekä leipomisesta että tuoreesta leivästä suunnattomasti ja olin innoissani. En kuitenkaan arvannut millainen kesä olisi tulossa: asunnossani oli kolme kuukautta lämpötila jatkuvasti yli 30 °C, joten uunin käyttäminen ei käväissytkään mielessä. Mikä on sääli, sillä kirja on hyvä.

Syksyllä saimme ystävältämämme juuren ja olemme sen jälkeen kokeilleet muutaman kerran hapanjuurileivän valmistusta maittavin tuloksin. Tällä kertaa käytimme muutama viikko sitten edellisen kerran käytettyä juurta, jonka herätimme ruisjauholla ja haalealla vedellä. Tähän leipäään saimme ideoita Kaikellinen-blogista, mutta muutimme hieman mittasuhteita ja paistoimme leivän omalla tavallamme.

Tarvitset

  • herätettyä juurta
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 100 g ruishauhoja
  • 405 g haaleaa vettä
  • 17 g merisuolaa

Juurta meillä oli alunperin reilu desilitra, jonka herätimme desillä ruisjauhoja ja desillä vettä. Ota juuresta talteen ¾ dl puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Sekoita loppuun juureen 405 g haaleaa vettä, 500 g vehnäjauhoja, 100 g ruisjauhoja sekä 17 g suolaa. Anna taikinan levätä tunnin verran ja venyttele taikina. Taikina saa olla aluksi erittäin löysä, sillä se maagisesti kiinteytyy. Toista venyttelyä tunnin välein seuraavan neljän tunnin aikana. Muotoile taikina pyöreäksi leiväksi se kulhossa liinan alla jääkaappiin. Kaikellinen-blogissa kulho oli lisäksi löyhästi suljetussa muovipussissa. Nostata leipää yön yli.

Siirrä taikna aamulla lämpimään, lisää tarvittaessa hieman jauhoja taikinan käsittelyn helpottamiseksi ja muotoile siitä leipä. Peitä taikina liinalla ja anna sen vielä kohota. Viileässä asunnossa nostatuksen voi tehdä uunissa, jossa on valo päällä.

Lämmitä uuni 230 °C.

Siirrä leipä alustalle, me käytimme teräsverkkoa, peitä kuvulla, me käytimme keraamista uunivuokaa, ja paista 30 minuuttia. Poista kupu ja paista vielä varttitunti tai kunnes leivän pinta on kauniin ruskea.

Kommentit

Tästä tuli todella herkullista, oishikatta 5/5. Jos jotain voisi parantaa, niin leipä olisi voinut olla ehkä hieman kauemmin kuvun alla. Haluamme kokeilla myös pidempää nostatusta.

Ei kommentteja: