perjantai 14. tammikuuta 2022

Arancini - italialaiset riisipallot arrabiata-kastikkeella

Arancini

Kumppanini on risoton jumalatar ja viimeinen osoitus tästä oli se, että herkkutattirisoton jämistä syntyi hänen ehdotuksestaan arancineja, sisilialaisia friteerattuja riisipalloja. Reseptiä etsiessämme päädyimme Jamie Oliverin reseptiin, jossa erityisesti kiinnosti arrabiata-kastike useimpien muiden tarjotessa marinara-kastiketta pallojen seuraksi.

Jamie Oliverin reseptissä risotto tehdään erikseen, mutta ruokalajin alkuperäinen idea on luonnollisesti risoton kierrättäminen. Meidän risottomme oli eilistä herkkurisottoa, jossa oli runsaasti parmesania ja sitruunankuorta. Täytteen jätimme ensimmäisellä kerroksella kokonaan pois, koska herkkutatit toimivat mielestämme oivasti täytteenä. Toisella kierroksella suomifuusioimme käyttämällä täytteenä viherpippurikoskenlaskijaa ja se osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Täytteessä vain mielikuvitus on rajana. Korppujauhoina käytimme pankoa, kuten tapanamme on. Kastiketta teimme täyden määrän, koska sitä voi aina jatkojalostaa.

Tarvitset

Arrabiata

 • 3 valkosipulin kynttä
 • punainen chili
 • ½ puntti tuoretta basilikaa
 • 400 g laadukkaita luumutomaatteja purkista
 • oliiviöljyä

Kuori valkosipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa chili ohuiksi viipaleiksi. Poista siemenet.

Lisää paistinpannulle oliiviöljy ja kuumenna keskilämmölle. Lisää valkosipuli, chili ja basilika ja paista 2 minuuttia. Lisää tomaatit, mausta ja keitä kymmenen minuuttia matalalla keskilämmöllä. Siirrä tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

Arancini

 • risotonjämiä neljään noin neljän senttimetrin palloon
 • viherpippurikoskenlaskijaa (valinnainen)
 • vehnäjauhoja
 • 1 muna
 • pankoa
 • öljyä friteeraamiseen

Kuumenna öljy frittikeittimessä 180 °C.

Tee risotosta palloja ja pyöräytä pallot ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopulta pankossa.

Kommentit

Tästä tuli todella hyvää ja pinta oli ihastuttavan rapea. Oishikatta 5/5.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, tykästyin reseptiin ja kokeilin tänään pallojen paistamista. Alkuosa onnistui oikein mainiosti, mutta loput meni täysin pieleen. Pinta ei jostain syystä ruskistunut ja jäi täysin vaaleaksi kiehuvasta öljystä huolimatta. Ruskistusvaiheen odotus johti vaan siihen, että pallot hajosivat puuroksi. That's it. :(

Ari Makela kirjoitti...

Hei,

olisiko öljyn lämpötila voinut laskea liikaa? Teimme tätä viimeksi eilen, käytössä oli eri frittikeitin, kuin videossa. Videossa oleva keitin on paljon isompi. Laitoimme kaksi palloa kerrallaan öljyyn. Risoton kosteuskin voi vaikuttaa, ainakin tällä kertaa jämärisottomme oli varsin kiinteää. Ei-aivan-niin-täydellisestä risotosta tuli oikein hyvät arancinit. Suosittelen antamaan arancineille uuden mahdollisuuden!

Ari