tiistai 10. joulukuuta 2019

Liekkipiiras – Flammkuchen – Tarte flambée

Smoked salmon flammkuche
Flammkuche, tai jos mennään ruokalajin kotialueen äärimmäiselle länsilaidalle, Elsassiin, tarte flambée, on normaalisti hiivattomaan vehnätaikinaan tehty ohut piiras. Pizzamaisen pohjan päälle tulee tuorejuuston tai ranskankerman päälle sipulia ja pekonia. Oikeassa elämässä tämä on luonnollisesti hiukan vähemmän yksinkertaista. Olen viime aikoina pyrkinyt vähentämään lihansyöntiä ja koska tämän ruokalajin pääkokki ei syö lainkaan lihaa, pekoni vaihtui kylmäsavuloheen. Pohja piiraaseen löytyi Meillä kotona -sivustolta.

Aineksista saa kaksi piirasta. Toiseen käytimme vöneriä ja juustoa, mutta lohiversio oli maukkaampi.

Tarvitset


4 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
2 sipulia
¼ tl suolaa
1¾ dl vettä
150 g ranskankermaa
150 g smetanaa
paketti kylmäsavulohta
ruohosipulia

Mittaa kulhoon jauhot, öljy, suola ja vesi. Sekoita ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä. Kauli taikina soikeaksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Nosta pohja leivinpaperin päälle.

Pane pizzakivi uuniin. Lämmitä uuni 250 °C.

Paista viipaleiksi leikattu sipuli niin, että se hiukan karamelisoituu. Leikkaa lohi sopivan kokoisiksi paloiksi.

Kaulitse taikina ohueksi ja levitä ranskankerma sekä smetana pohjalle ohueksi kerrokseksi. Lisää sipuli ja lohi. Paista uunin keskitasolla 15 minuuttia tai kunnes reunat ovat saaneet kunnolla väriä.

Ota piiras pois uunista ja leikkaa päälle runsaasti ruohosipulia.

Kommentit


Tarte flambée

Olin hiukan huolissani, että lohi kypsyisi liikaa, mutta lopputulos oli nappisuoritus. Piiras oli erittäin maukas eikä taikina kärsinyt yön yli jääkaapissa säilytettynä, joten se toimi hyvin vielä aamiaisella. Paremmalla pääkuvalla tämä olisi 5/5, mutta tällä kertaa on tyytyminen oishikatta neloseen.

Ei kommentteja: