maanantai 2. joulukuuta 2019

Juustoinen perunagratiini – Gratin jurassien

Gratin jurassien

Perunagratiinit sopivat tukevina ja lämpöisinä ruokina mainiosti talvisten illallisten lisukkeeksi. Julie Childin Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjaa selaillessa silmiini osui mielenkiintoinen peruna- ja porkkanagratiini gratin de pommes de terre crécy, mutta sen ohjeita lukiessani siinä viitattiin gratin jurassieniin, jonka ohjetta jonkin verran lyhennetystä suomennoksesta ei kuitenkaan löydy. Googlella löytyi luonnollisesti ohje, joka vaikutti niin herkulliselta, että porkkanat unohtuivat.

Alkuperäistä reseptiä muutimme hieman: käytimme pippureina sekä mustaa että valkoista ja hetken pohdittuamme päätimme lisätä myös suolaa ajatellen, että juustojen suola ei riittäisi. Lisäksi peitimme gratiinin foliolla paistamisen loppuvaiheessa, koska gratiini oli saanut riittävästi väriä, mutta ei ollut vielä kypsää.

Tarvitset


1 kg kiinteitä perunoita
4 rkl voita
2 dl gruyèreä
1 dl punaleimaista emmentalia
3 dl huoneenlämpöistä kuohukermaa
1,2 dl maitoa, keitettynä ja lämpimänä pidettyä
valko- ja mustapippuria myllystä
suolaa

Kuori ja viipaloi perunat ja siirrä ne kylmään veteen. Anna niiden tekeytyä tunti. Valuta perunat ja taputtele ne kuiviksi.

Kuumenna uuni 180 °C.

Voitele noin viisi senttimetriä korkea vuoka ja asettele perunat kerroksittain lisäten jokaisen kerroksen päälle pippuria, suolaa ja juustoa. Lisää jäljelle jäänyt voi päällimmäisen kerroksen päälle.

Kuumenna kerma varovaisesti ja kaada se perunoiden päälle ja maitoa, mikäli se on tarpeen. Nesteen pitäisi nousta noin puoleen väliin.

Paista uunissa 1½ tuntia, kunnes pinta on ruskistunut kauniisti. Gratiinin tulee olla kypsää, mutta ei muusiintunutta. Poista vuoka uunista, peitä se ja anna asettua 10 minuuttia.

Kommentit


Tästä tuli kaunista ja erinomaisen maukasta, joten oishikatta 4/5. Gratiini toimi mainiosti paistettujen ahventen ja sinisimpukoista ylijääneen liemen päälle tehdyn kermaisen kastikkeen kera.

Ei kommentteja: