tiistai 18. joulukuuta 2012

Japanilainen ruoka arjen pelastajana

From Äijäruokaa 2012-12

Jo kuukausia sitten huomasin Liemessä-blogissa kirjoituksen Makaronilaatikko ja muita arjen pelastajia. Ja arki se on äijälläkin.

Makaronilaatikkoa ei Äijäruokalassa kovin usein nähdä, viimeksi kesällä. Mutta pastaa eri muodoissaan kyllä! Esimerkiksi äijäruokapastojen kuningas carbonara maistuu.

Itsekseni ollessani elän turhan paljon leivällä (voita, leikkelettä, juustoa ja kasviksia paahtoleivällä). Ruoanlaittoon innostuessani otan helposti wokin esiin, sillä riisinkeitin hoitaa vaivatta sen työlään osan ja wokkaus on nopeaa.

Erityisen helppoa on ottaa donburi-kulho, laittaa siihen sopivasti riisiä ja paistaa pikaisesti vaikkapa niku soboroa. Resepti on jotakuinkin suoraan kirjasta Just Bento. Kirjaa minulla ei ole, mutta tämän reseptin bongasin aikoinaan verkosta.

Tarvitset


400 g naudanjauhelihaa
1 rkl sesamöljyä
(maultaan neutraalia kasvisöljyä)
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
2 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
2 rkl sokeria
2 rkl sakea
3 rkl tummaa soijakastiketta
3-4 rkl osterikastiketta

Hienonna kasvikset.

Kuumenna 1 rkl sesamöljyä pannussa. Jos tarvitset enemmän öljyä käytä maultaan neutraalia öljyä, sillä sesamöljy on erittäin voimakkaan makuista. Lisää kasvikset ja pikapaista kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää liha ja ruskista hyvin

Lisää sokeri ja sekoita kunnes sokeri on hiukan karamelisoitunut.

Lisää sake, sekoita kunnes se on haihtunut.

Lisää soija- ja osterikastike. Hauduta kunnes neste on lähes haihtunut, mutta älä anna seoksen kuivua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa soijakastiketta tai suolaa.

Kommentit


Ok. Ei kai kukaan mitään maailman suurinta odottanutkaan? Toisaalta, monet hienotkin japanilaiset ruoat ovat nopeatekoisia.

Ehkä suurin arjen pelastaja kotikokille ei olekaan ruokalaji vaan tiskikone, joka vapauttaa aikaa muuhun tekemiseen.

Ei kommentteja: