torstai 20. joulukuuta 2012

Olutleipä

From Äijäruokaa 2012-12

Syksyllä plantaasin väki kokoontui kekriin. Vaikka plantaasilla ei viljaa viljelläkään eikä panimokoaan ole näkynyt oli minun panokseni syötäviin olutleipä. Olen useammankin kerran tehnyt Fiona ja Wille Beckett'n hienon kirjan An Appetite for Ale kirjan reseptiin pohjautuvan olutleivän. Tällä kertaa halusin kokeilla hieman erilaista olutta ja mukaan päätyi Malmgårdin Blond Ale.

Tarvitset


510 g sämpyläjauhoja (vehnää, kauraa ja ruista)
15 g unikonsiemeniä
15 g auringonkukansiemeniä
3 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
1½ tl suolaa
runsas 1 rkl hunajaa
1½ dl Malmgård Blond Alea
1 rkl rypsiöljyä
rypsiöljyä vuoan voitelemiseen

Sekoita kulhossa jauhot, siemenet ja suola. Sekoita hyvin. Lisää 3 dl reilusti kädenlämpöistä vettä, lisää hunaja.

Ripottele hiiva jauhojen päälle tee jauhoseokseen kuoppa. Kaada kuoppaan kaksi kolmasosaa oluesta ja öljy ja lisää vähitellen niin paljon nestettä kuin taikinaan imeytyy. Taikina on kosteampi kuin normaali taikina. Sekoita kunnes taikina irtoaa kulhon reunuksista (noin kaksi minuuttia).

Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja levitä taikina vuokaan tasaisesti. Ripottele unikonsiemeniä koristeeksi. Peitä liinalla ja anna kohota.

Paista 45 minuuttia 200 °C uunissa.

Kommentit


Leipä oli hyvää vaikkakaan kirjan 40 minuuttia ei aivan riittänyt uunissaoloajaksi: leipä ei ollut raaka, mutta se olisi arvostanut pidempää uunissaoloaikaa. Olut toi mukavasti rakennetta, mutta ei juurikaan maistunut. Tätä ei tarvitse tehdä toista eli oishikatta 2/5.

Ei kommentteja: