keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Appelsiininen kalakeittoTalvi on keittojen aikaa ja tämä Pepita Ariksen kirjasta Espanjalainen keittiö peräisin oleva sopa cachocerreña osoittautui mainioksi kokemukseksi. Kirjan mukaan keittoon käytetään yleensä kummeliturskaa, mutta mikä tahansa muukin valkealihainen kala käy.

Reseptin happaman appelsiinin jouduin googlaamaan ja osoittautui, että sitä kutsutaan myös pomeranssiksi. Kokeilin Stockan herkkua, mutta selvisi, että pomeranssi ei kuulu heidän valikoimiinsa. Kirja opastaa, että kaksi pomeranssia voi korvata kahdella appelsiinilla ja sitruunalla.

Puolitin kirjan reseptin ja jätin persiljan pois koska en ole sen suuri ystävä kuin joissakin harvoissa yhdistelmissä. Tomaatit kannattaa kaltata ennenkuin niitä yrittää kuoria.

Tarvitset500 g turskaa
6 dl vettä
2 appelsiinia
1 sitruuna
2 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä kuorineen
1 pieni sipuli silputtuna
½ tomaatti kuorittuna, siemenettömänä ja pilkottuna
2 pientä perunaa viipaloituna
½ tl paprikaa
suolaa
mustapippuria
(½-1 tl tuoretta persiljaa koristeluun)

Fileoi kala ja paloittele ne kolmeen osaan. Säästä perkeet. Pane fileepalat lautaselle, ripottele hiukan suolaa ja laita viileään. Pane perkeet kasariin, lisää vesi ja appelsiinin kuoresta leikattu spiraali. Kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto, pane kansi päälle ja anna kiehua puoli tuntia.

Kuumenna öljy kovalla lämmöllä isossa padassa. Murskaa valkosipuli veitsenlappeella ja paista ruskehtaviksi. Ota valkosipuli pois padasta ja heitä se pois. Vähennä lämpöä. Kuulota sipuli miedolla lämmöllä ja lisää tomaatti kuulottamisen puolivälissä.

Siivilöi pataan kuuma liemi, lisää halutessasi appelsiininkuori. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää perunat ja kypsennä noin viisi minuuttia.

Lisää kalapalat vähitellen, jotta liemi kiehuu koko ajan. Lisää appelsiineista ja sitruunasta puristettu mehu ja paprika sekä maun mukaan suolaa ja pippuria. Keitä hiljaa noin vartti.

KommentitValmistus on hyvin ykskertaista kuten reseptistä näkee. Sitrushedelmien mehujen jälkeen ilmaan nousee voimakkaaja niiden tuoksu ja keitto muuttuu yllättävän keltaiseksi kun mehu lisätään. Valmistusvaiheessa jouduin lisäämään ylimääräistä nestettä, jotta sain kalat mahtumaan valmistusastiaan. Perunat menivät hiukan muhjuksi, koska leikkasin liian ohuita viipaleita.

Mutta lopputulos oli maukas, oishikatta 4/5.

Ei kommentteja: