torstai 21. toukokuuta 2009

Quiche äijän tapaanPäässäni on pyörinyt jo pitkään tehdä quiche ihan omasta päästä. Yllykkeenä totetukseen toimi toukokuun ruokahaaste. Haasteen aiheena on retkiruoka ja siihen quiche on omiaan sillä se säilyy hyvin lämpimämmälläkin kelillä. Quiche kannattaa kääriä folioon ja sen jälkeen pyyhkeseen, jotta se pysyy lämpimänä. Folio on jätetty kuvauksellisista ja ekologista syistä kuvasta pois.

Valinnanvaraa on sinänsä runsaasti sillä quichen määritelmä on avoin voitaikinapiiras, jonka täytteessä on munia. Minulle oli kuitenkin selvää, että täytteessä olisi sherryä, lempisieniäni kantarellejä, pekonia ja sipulia jossain muodossa.

Tarvitsetesipaistetun voitaikinapohjan
2 runsasta tl dijon-sinappia

170 g pekonia
3 rkl voita
luraus oliiviöljyä
3 salottisipulia
200 g purkkikantarellejä
3 rkl sherryä
vastajauhettua mustapippuria
3 munaa
2 dl kermaa
150 g tahkojuustoa raastettunaVoitaikinakuoren paistaminen poikkeaa hieman normaalista: peitä kuori foliolla ja täytä kuori herneillä, jotta kuori säilyttää ryhtinsä. Paista 10 minuuttia. Poista herneet ja folio ja sivele kuoren pohja sinapilla. Paista vielä viisi minuuttia.Ruskista pekoni voin ja oliiviöljyn seoksessa ja siirrä pekoni syrjään odottamaan. Kaada pois suurin osa rasvasta. Kuullota sipuli, lisää sienet, mustapippuri ja sherry. Pane kansi kattilan pääälle ja hauduta miedolla lämmöllä kahdeksan minuuttia. Ota kansi pois. Kohota lämpöä ja keitä kunnes neste on kokonaan haihtunut ja sienet alkavat paistua.Sekoita kerma ja munat keskenään. Lisää seokseen puolet juustosta. Ripotte pekoni taikinakuoren pohjalle, Lisää sienisipuliseos tasaisena kerroksena. Kääda päälle kerma-munaseos ja kallistele varovasti, jotta se leviää tasaisesti.Ripottele päälle loput juustosta.

Paista 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia eli kunnes quiche on kauniin värinen ja noussut.

Kommentit

Pelkäsin hiukan makujen kakofoniaa, mutta lopputulos oli oikein tasapainoinen, oishikatta 4/5. Quiche on kunnon äijäruokaa silloin kun siinä on runsaasti pekonia tai juustoa. Tässä on kumpaakin ja pienikin siivu riittää iltapalaksi.

Äijäruokalassa ollaan ehdottomasti sitä mieltä, että quichen tekemiseen tarvitaan metallinen irtopohjavuoka: se on näppärä ja johtaa hyvin lämpöä. Irtopohjavuokaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että vuoan pohja kiinnittyy tiiivisti reunaan sillä muuten pääsee siivoamaan uuniin pohjaa.3 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Kylläpä kuulostaa hyvältä!!

Jael kirjoitti...

Hyvän näköistä!

Stipe kirjoitti...

Tulipa kokeiltua.

Ruokakaapin sisällön ja kaupan valikoiman asettamista rajoituksista johtuen kantarellit vaihtuivat tuoreisiin siitakesieniin ja sherry sakeen. Maistuvaa tuli näinkin.

Kiitos mainiosta reseptistä. Quiche katosi kahvipöydästä alta aikayksikön.