sunnuntai 8. lokakuuta 2023

Trinity College, Kellsin kirja ja the Long Room

The Long Room of the Old Library of the Trinity College The Long Room

Trinity College, tai hengästyttävämmin viralliselta nimeltään The College of the Holy and Undivided Trinity of Queen Elizabeth near Dublin (Wikipedia), oli ensimmäinen vierailukohteemme Dublinissa. Yliopisto oli lyhyehkön kävelymatkan päässä hotelliltamme, joten se oli luonteva valinta varsinkin, kun kaksi päivää oli jo korvamerkitty päiväretkelle Belfastiin ja Kilmainham Gaolille.

The entrance of the historic Trinity College (Unsplash).jpg
CC0-lisensoidun kuvan pääsisäänkäynnistä on ottanut Stephen Bergin.

Yliopisto löytyi helposti kävelemällä etelään Liffeyn yli kuuluisan Ha'pennyn sillan yli ja suuntaamalla hieman kaakkoon. Kellsin ja vanhan kirjaston the Long Room kuuluvat Dublinin suosituimpiin vierailukohteisiin, joten sinne on pakko ostaa liput etukäteen verkosta varttitunnin aikaväleille. Sisään päästyään sen sijaan aikaa voi kuluttaa tiloissa niin kauan, kuin haluaa: opastettu kierros ei ole pakollinen. Kellsin kirja ei suuremmin säväyttänyt, vaikka se toki on kulttuurihistoriallinen aarre. The Long Room sen sijaan teki syvän vaikutuksen siitä huolimatta, että kirjoja ollaan konservoimassa ja siirtämässä soveliaampiin säilytystiloihin.

Ada Lovelace Ada Lovelace

Pitkä huone on täynnä rintakuvia ja ei niin yllättäen neljää lukuunottamatta kaikki esittävät miehiä. Yksi poikkeuksista on matemaatikko Ada Lovelace. Naisten rintakuvat erottaa myös siitä, että niissä on huomattavasti vähemmän ajan patinaa, kuin miesten rintakuvissa. Yhteiskuntien epätasa-arvoisuus näkyy näinkin.

Fish & Chips at the Lombard, Dublin

Poistuttuamme yliopistosta lähdimme poispäin pääsisäänkäynniltä ja saimme kävellä varsin pitkälle, jotta pääsimme suurelta kampusalueelta ulos. Kaipasimme tässä vaiheessa jo kulttuuripalkintoa ja ruokaa, joten kävelimme ensimmäisenä vastaan tulleeseen pubiin the Lombardiin, jossa nautimme fish and chipsit oluiden kera. Annokset olivat ehkä hieman teollisia, mutta oikein maukkaita. Myöhemmin osoittautui, että the Lombard tarjoaa myös majoitusta, kuten jotkin muutkin pubit. Jos, ja kun, menemme joskus uudelleen Dubliniin aiomme harkita myös näitä majoitusvaihtoehtoja, sillä ne ovat huomattavasti edullisempia, kuin dublinilaiset hotellit.

Ei kommentteja: