maanantai 10. maaliskuuta 2014

Törkeen hyvää eli Marc Aulénin Sopat!

27.2.

From Äijäruokaa: Sopat!

Marc Aulénista kuulin ensimmäisen kerran Hakaniemen hallin Soppakeittiön yhteydessä. Kaupunkissa levisi tieto miehestä, joka oli luonut kaupungin parhaaseen kauppahalliin lounasravintolan, josta sai kaupungin parhaat keitot. Siitä oli otettava selvää ja karkasin töistä lounastunnille hieman kauemmaksi. Keittoa joutui odottamaan. Se kannatti, sillä tuore, hyvä leipä ja lohikeitto eivät pettäneet odotuksia. Bouillabaissea en uskaltanut kokeilla ja vuosia myöhemmin, tässä kirjanjulkaisemistilaisuudessa, opinkin Aulénilta, että suomalainen kuolee ennemmin nälkään kuin lausuu jotain väärin. Bouillabaisse meni kuulemma kaupaksi vasta, kun hän lisäsi ruokalistaan sanat "Törkeen hyvää".

Soppa maistui ja kävin lounaalla myöhemminkin, harvakseltaan minulle hieman hankalan sijainnin vuoksi.

From Äijäruokaa: Sopat!

Qulman löytää helposti kun kävelee Kirkkokatua pitkin Mariankadulle ja kääntyy vasemmalle. Isoa Q:ta ei voi olla huomaamatta.

Aulén lopetti Soppakeittiössä ja perusti Kruunuhakaan Qulman. Minä en tätä huomannut, en ennen kuin sain kutsun Sopat! -kirjan julkaisutilaisuuteen.

From Äijäruokaa: Sopat!

Qulma on viihtyisä paikka. Tunnettujen kanta-asiakkaiden kuvien koristama seinä tuo mieleen vierailumme Katz Delikatesseniin. Sain arvostelukappaleen, ja paikan nurkkapöydästä. Pöytäseurueeseen kuului korealainen mies, joka osoittautui kirjan kuvaajaksi, Jaesong Parkiksi. Hänen kuvansa ovat raikkaita ja persoonallisia.

Kirja itsessään on mainio, reseptien aineosat löytyvät tavallisista, ehkä vähän paremmin varustetuista, ruokakaupoista. Kirjan lopusta löytyy vierailevien kirjoittajien reseptejä, jotka täydentävät mukavasti kirjaa. Resepteihin tullen palaamaan myöhemmin, kunhan ehdin niitä kokeilemaan.

Entä Qulman sopat? Törkeen hyviä!

Muualla verkossa


Marc Aulén
Ravintola Qulma
Sopat!

Ei kommentteja: