keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Coniglio marinato alla grigliaSatulat uunista ulos.

Metsästin Stockan herkun pakastealtaasta paketin, jossa oli kaksi kaniinin satulaa uteliaisuudesta sillä en ollut koskaan kaniinia maistanut. Reseptin löysin Jamie Oliverin saitilta: coniglio marinato alla griglia ja ateria valmistettiin yhdessä Ketun keittiön väen kanssa.Valmis pannurösti

Lisukkeena toimi perunarösti.Röstin kääntäminen hiukan jännitti, mutta Karhuherralta se onnistui tyylikkäästi. On mielenkiintoista kuinka yhteiskokkauksissamme on vakiintunut jonkinlainen käytäntö mitä kukin tekee. Karhuherra paistaa, minä hoidan kastikkeet, Ketturouva koordinoi ja blogaa ja me kaikki teemme kaikkea.Avattu kanin satula näyttää minusta aivan rauskulta.Lasten kesteille alun perin tarkoitettuja Charmy Kitty -lautasliinoja.Torres-tastingin jälkimaininkeja: tempranillo-rypäleestä valmistettu Torresin Coronas.Alkuruoan kohdalla siirryimme osittain Espanjan puolelle: chorizoa, serrano-kinkkua ja jotain kolmatta leikettä, jonka nimeä en enää muista. Keskellä on ilmakuivattua fenkolisalamia.Saksalainen fenkolisalami osoittautui maukkaaksi. Makkaran ympärillä oli kangaspussi eikä siinä ollut mitään muuta kuorta.Yllätyksessemme satulassa oli vielä munuaiset kiinni.

Tarvitset2 kaniinin satulaa
kourallinen tuoretta rosmariinia ja timjamia
4 valkosipulin kynttä kuorittuina
oliiviöljyä
3/4 sitruunan kuoresta ja mehusta
1 tl hunajaa
4 pekoniviipaletta
suolaa
mustapippuria

Alkuperäisessä reseptissä kaniini grillataan, mutta Oliver kirjoittaa myös, että kaniinin voi myös paahtaa. Valitsimme jälkimmäisen tavan koska grillaus ei ollut meille vaihtoehto.

Laita kaniinin palat kulhoon ja hienonna rosmariini ja timjampi tehosekoittimessa. Lisää valkosipuli tehosekoittimeen ja käytä sitä uudelleen. Lisää 8 rkl oliiviöljyä, hunaja sitruunan kuori ja sen mehu. Sekoita ja kaada seos kaniinin päälle. Anna kaniinin marinoitua sen aikaa kuin kestää, että se on huoneenlämpöistä.

Mausta liha suolalla ja pippurilla ja asettele pekoniviipaleet satuloiden päälle. Paahda 200 °C 20 minuuttia.

KommentitKani ei ollut hassumpaa, mutta ei se kieltä mennessään vienyt. Suurin ongelma lopputuloksessa oli se, että 20 minuuttia riitti siihen, että liha oli nipin napin kypsää. Kanamaiselle rakenteelle olisi tehnyt hyvää ylikypsyys. Oishikatta 3/5.

Pakollinen Japani-anekdoottiJapanin kieleen ja ruokahistoriaan kummallisuuksiin kuulu se, että nelijalkaisten eläinten syöminen oli uskonnollisista syistä kiellettyä tuhatkunta vuotta aina Meiji-restauraatioon asti. Mutta ihminen on luova: munkit, joiden olisi pitänyt olla erityisen tarkkoja kiellon kanssa, päättivät lihanhimossaan että kanit ovat lintuja.

Japanin kielen erikoisuuksii kuuluu se, että laskettaessa asioita lukusanan perään lisätään pääte, joita on noin 50 erilaista. Esimerkiksi tuoppi olutta pyydetään sanoilla ihai biiru o kudasai koska lasketaan tuoppeja, mutta pullo olutta pyydetään sanoilla ippai biiru o kudasai koska pullo on pitkulainen esine. Pääsylipun museoon saa sanoilla ichimai kippu o kudasai koska pääsylippu on litteä esine. Kaneja lasketaan kuitenkin lintujen päätteellä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Käytitkö niitä munuaisia?