keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Pihvit piparjuurikastikkeessa

Please note that the pictures were taken by Ketturouva and the usual CC license does not apply.

Kokoonnuimme itsenäisyyspäivää edeltävänä sunnuntaina Ketun keittiöön nauttimaan sakuska-pöydän antimista. Ketturouva on kirjoittanut jo itse tilaisuudesta, gratinoiduista tattarista ja sitruunaisista sienistä.

Minun tehtäväkseni jäi lähinnä kastikkeen tekeminen pihveille, jotka Karhuherra paistoi. Muutoinkin illan ruokiin käytetystä Lehmusoksien kirjasta Mannerheimin pöydässä löytyi myös resepti Pihvit piparjuurikastikkeessa.

Alimmasta kuvasta näkyy, että Ketun keittiöllä ja Äijäruokalalla on yhteinen paistinpannumaku. Le Creuset'n pannut ovat hillittömän kalliita, mutta eipä tarvitse ostaa joka vuosi kuudenkympin non-sticky-pannua, joten le Creuset maksaa itsensä takaisin jo parissa vuodessa paljon ruokaa tekevällä ihmisellä.

Piparjuurikastikepiparjuuri
2 juomalasillista lihalientä
½ rkl smetanaa
½ rkl jauhoja
½ rkl voita
1 rkl sokeria

Valmistetaan kastike, kaadetaan pihveille ja viedään heti pöytään. sanoo alkuperäinen resepti vanhoille keittokirjoille tyypillisen epämääräisesti.

Pohdimme miten tämä pitäisi toteuttaa. Kokonainen piparjuuri tuntui hurjalta ja päätimme raastaa sen ja lisätä sitä välillä maistaen. Ruskistin jauhot voissa, lisäsin lihaliemen ja sekoitin kastiketta kunnes se saostui ja keitin hiljaa jonkin aikaa. Lisäsin raastettua piparjuurta 2-3 rkl, sokerin ja smetanan.

Kommentit

Lehmusoksien kirjassa kiinnitti jo ensilukemisella huomion se, että Mannerheimin illallisten menut oli tapana allekirjoittaa, yleensä takaa, mutta joskus myös etupuolelta. Mieleeni nousi jo ensilukemalla, että tuon tavan voisi ottaa käyttöön: illasta jäisi konkreettinen muisto. Omasta menupohjastani minulla on selkeä idea, mutta se on vasta idea, mutta Ketturouva istui hetken koneen ääressä ja loihti esiin kuvan menun, jonka illallisen jälkeen allekirjoitimme.

Kastikkeesta tuli oikein hyvää, mutta mielestäni ei kovinkaan kauniin väristä. Piparjuuriraaste näkyy kuvissa selvästi, mutta se ei haittaa. Oishikatta 4/5.

1 kommentti:

Mirka kirjoitti...

Edullisesti hyvän hiilteräspannun saa Korkeavuorenkadulta, Johanneksen kirkkoa vastapäätä. Itelleni ostin 24 cm de Buyer -merkkisen. Hoito ja käyttö kuten valuraudalla.