sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Suklaaportterikakku jäätelön kera

Chocolate Porter Mud Cake

Toinen resepti, jota kokeilin Ali Suvialan keittokirjasta Gastropub kotikeittiössä, oli suklaaportterikakku. Kirjassa kakun oheen tehdään mallasjäätelö, mutta koska kakku oli vieminen kaukaiseen pohjoiseen illallisen jälkiruoaksi, tyydyimme vaniljajäätelöön ja sekin toimi hienosti kakun kanssa.

Suklaaportterikakku


Tarvitset


200 g voita
200 g tummaa suklaata, vähintään 64 %
0,7 dl vahvaa portteria
3 dl hienoa sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
5 kananmunaa

Sulata voi kattilassa ja nosta pois levyltä.

Sekoita suklaa voihin niin, että se sulaa. Sekoita joukkoon portteri, sokeri ja vehnäjauhot. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Voitele 20 cm irtopohjavuoka ja vuoraa sen pohja leivinpaperilla.

Lisää kananmunat yksitellen, hyvin sekoittaen, jäähtyneeseen massaan.

Kaada taikina vuokaan. Paista 190 °C uunissa noin 35 minuuttia, kunness kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoila. Kakku vain paranee, jos sen antaa tekeytyä peiteltynä jääkaapissa yön yli.


Mallasjäätelö


Tarvitset


5 dl täysmaitoa
5 dl kermaa
2,5 dl hienoa sokeria
0,5 dl kaljamallasta (Tuoppi)
8 keltuaista

Mittaa kattilaan maito, kerma, sokeri ja kaljamallas. Kiehauta seos ja nosta kattila levyltä. Anna seoksen tekeytyä kattilassa noin 10 minuuttia.

Valitse kattila ja sen reunan päälle sopiva pyöreäpohjainen teräskulho. Laita kattilaan vettä siten, ettei kulhon pohja osu siiten vaan kypsytys tapahtuu höyryssä. Kuumenna vesi kiehuvaksi.

Erota keltuaiset kulhoon. Lisää maito-kermaseos keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen.

Siivilöi seos vesihaudekulhoon. Kypsennä seos vesihauteessa koko ajan sekoittaen 82-asteiseksi tai kunnes se paksunee.

Valmistele jääpaloilla täytetty isompi kulho ja siirrä jäätelömassa jäävesihauteessa olevaan kullhoon. Jäähdytä se aluksi sekoittaen.

Laita jäähtynyt jäätelöpohja peitettynä vähintään tunniksi jääkaappiin

Siirrä jäätelöpohja jäätelökoneeseen ja anna pyöriä jääteöksi. Vaihtoehtoisesti jäädytys kotipakastimessa vie muutaman tunnin ja edellyttää muutamaa sekoituskertaa.

Kommentit


Tästä tuli erinomaista ja täytyy vielä kokeilla mallasjäätelönkin kera. Se korostanee kakun makua hienosti. Oishikatta 4/5. Kirja on arvostelukappale.

Ei kommentteja: