perjantai 2. joulukuuta 2016

Kuhaa vehnäolutkastikkeessa

Perch pike in Butter and Wheat Beer Sauce

Kävin poikkeuksellisesti oopperassa yksin, joten aloitin Bryggerin keittiöpäällikön Ali Suvialan Gastropub kotikeittiössä -kirjan selaamisen jo bussimatkalla kotiin. Eräs ensimmäisistä resepteistä, johon kiinnitin huomiota on sivulta 63 löytyvä paistettua kuhaa & vehnäolut-voikastiketta. Sitä halusin ehdottomasti kokeilla, joten käväisin Hakaniemen hallissa ja löysin Ekströmiltä reseptin vaatimaa nahallista kuhaa. Lisäksi kassiin eksyi mainioksi osoittaunutta Eksrömin kalastajanlimppua, käytännössä saaristolaisleipää.


Ostin kalaa hieman vähemmän, kuin kirjan ehdottamat 650 g, koska syöjiä oli vain kaksi ja persiljan tulkitsin tarkoittavan lehtipersiljaa.

Tarvitset


2 (noin 400 g) nahallista, suomustettua kuhafilettä
kirkastettua voita
suolaa
valkopippuria myllystä

1 salottisipuli
10 valkopippuria
2 persiljanvartta
1 laakerinlehti
2 dl vehnäolutta
1 limen mehu
200 g voita
suolaa

Valmista kastike


  1. Kuori ja hienonna salottisipuli.
  2. Paloittele voi pieniksi kuutioiksi.
  3. Laita kastikekattilaan sipuli, pippurit, persiljanvarret, laakerinlehti ja olut. Keitä hiljalleen, kunnes liemestä on jäljellä 1/3.
  4. Lisää limemehu ja kiehauta
  5. Siivilöi kastikepohja toiseen kattilaan.
  6. Esille laitettaessa kiehauta kastikepohja, ota pois lämmöltä ja vatkaa voi joukkoon pala kerrallaan, kunnes kastike sakenee.
  7. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Paista kuha


  1. Leikkaa kuhafileet ruodottomiksi.
  2. Kuumenna pinnoitettu paistinpannu erittäin kuumaksi ja lisää kirkastettua voita. Paista kuhafileet ensin nahkapuoli alaspäin niin, että nahka on kauniin ruskea ja rapea.
  3. Mausta lihapuoli suolalla ja valkopippurilla. Käännä fileet ja ota pannu pois liedeltä. Paista fileitä jälkilämmössä, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä.

Tarjoa kala kastikkeen ja kauden kasvisten kera.

Kommentit


Me molemmat pidimme kalasta erittäin paljon, mikä ei ole yllätys, kuuluuhan kuha lempikaloihimme. Valitettavan harvoin kuhaa näkee nahallisena, ja nytkin kalakauppiaan piti minulle sellaiset fileet erikseen leikata. Kastike sen sijaan jakoi perheemme mielipiteet: toinen piti, ja toinen taas piti kastiketta liian voisena. Resepti pääsi kuitenkin jatkoon kokatessani itselleni, mutta seuraavalla kerralla rapeammaksi paistetummalla nahalla ja ehkä puolen limen mehulla, sillä lime maistui kastikkeessa minusta hieman turhan voimakkaasti.

Kirja on arvostelukappale.

Ei kommentteja: