tiistai 22. maaliskuuta 2016

Paastosta pääsiäiseen

Paastosta pääsiäiseen

Äijäruokaa sai arvosteltavakseen Maahengen ja Valamon luostarin yhdessä kustantaman ja Suvi Heinon toimittaman kirjan Paastosta pääsiäiseen. Jo kirjasta kertoneesta tiedotteesta selviää, että kysymyksessä ei ole aivan tavallinen keittokirja:

Toimittaja Suvi Heinon kokoama Paastosta pääsiäiseen jakaantuu kolmeen osaan. Kirja alkaa laskeutumisajasta suureen paastoon, bliniviikosta ja laskiaissunnuntaista, jolloin käytetään loppuun kaikki maitotaloustuotteet ja muut paaston ajalle tarpeettomat ruoka-aineet.

Toisessa osassa on jo laskeuduttu paastoon. Tällöin ruoanlaitossa käytetään kasviksia, vihanneksia, sieniä, marjoja, hedelmiä, kasvisperäisiä öljyjä ja pähkinöitä.

Vihdoin 40 päivän paaston jälkeen koittaa juhlien juhla, pääsiäinen, jonka tunnelmaan virittäviä runsaita herkkuja valmistetaan kirjan kolmannessa osassa.

Maallistuneelle suomalaiselle enemmistölle paasto on vieras asia, joten kun Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Sergei, kertoo paaston merkityksestä ja perinteestä ortodoksisessa kirkkovuodessa, moni lukija on uusien asioiden äärellä. Teksti avaa maallikolle vaikkapa Lehmusoksien kirjassa Mannerheimin pöydässä suhteellisen lyhyesti esitettyä paastokulttuuria.

Kirja on kansiltaan kaunis, mutta hieman hankalan kokoinen: se on korkea ja kapea eikä sitä siksi saa keittiöön kirjatelineeseen. Kirjan kuvitus on vaatimatonta, mutta en ole koskaan pitänyt kuvitusta keittokirjojen suurimpana antina ja keittokirjasuosikkeihin kuuluu useita keittokirjoja, joissa ole lainkaan värikuvia tai niitä on vain vähän.

Kirjan reseptit yllättävät positiivisesti monipuolisuudellaan ja monissa resepteissä on raaka-aineita, joita ei odottaisi löytävänsä: avokadoa löytyy esimerkiksi avokadopastasta. Resepteistä löytyy suomalaiselle niinkin modernia raaka-ainetta, kuin tofua. Kirjaan tutustuessa huomasin usein ajattelevani:"Tätä voisi kokeilla." Lisäksi meillä, kuten monessa muussakin kodissa olisi totisesti syytä syödä enemmän kasvisruokia.

Vaikka kirja herättikin minussa kokeilunhalun kokeilla itse muun muassa suurta herkkuani, blinejä, on kirjan suurinta antia maallikolle kuitenkin se, että se auttaa lukijaa ymmärtämään erilaista kulttuuria ja suhtautumista ruokaan. Kirjaa voi suositella myös kasvissyöjille.

Muualla verkossa


Paastosta pääsiäiseen Maahengen verkkokaupassa

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...