maanantai 12. elokuuta 2013

Kioto donburi — uudet puikot, vanha suosikki

From Äijäruokaa: Kioto Donburi

Matkamuisto Japanista

Kuullessani ystävältäni, että vuoden 2007 World Science Fiction Convention olisi Jokohamassa, Japanissa, ehdotin välittömästi, että lähtisimme tuolloin Japaniin. Matkaa suunniteltiin hartaasti, ja se lopulta toteutui elokuussa 2007 suunnatessamme keskelle Japanin taifuunikautta, Fuji-sania, Ghibli-museota ja muuta kiinnostavaa.

From Äijäruokaa: Kioto Donburi

Konferenssin pukuloistoa

Itse konferenssi ei ollut minulle matkan suurimpia juttuja ja olinkin siellä vain yhden päivän.

From Äijäruokaa: Kioto Donburi

Palatsin itäiset puutarhat ovat valtavat ja niihin kannattaa tutustua.

Tieteiskirjallisuutta enemmän minua kiinnosti historia. Tiemme vei siis Keisarillisen palatsin itäiseen puutarhaan, jossa on Edon linnan jäänteitä.

From Äijäruokaa: Kioto Donburi

Edon linnan päätornin kivijalka

Päätornin jäänteiden edessä on kyltti, joka kertoo, että tulipalossa 1657 tuhoutunutta tornia ei rakennettu uudelleen, koska shogunin eno piti tornia sodan ja levottomuuden symbolina. Kuulostaa siltä, että eno olisi ollut todellinen johtaja shogunin takana.

From Äijäruokaa: Kioto Donburi

Puutarhasta löytyi matkamuistomyymälä, josta meille molemmille tuli mukaan pieniä muistoesineitä. Tämän blogauksen puikot ovat yksi niistä. Ne selvisivät hivenen kolhiintunutta säilytyslaatikkoa lukuunottamatta hyvin rinkkamatkasta. Puikot jäivät odottamaan aivan erityistä ihmistä, jolle haluaisin tehdä ruokaa. Ihminen lopulta löytyi, mutta eri mantereilla asuminen viivästytti säilytyslaatikon avaamista.

Sunnuntaina ryhdyin viimein tekemään vanhaa suosikkiani, Kioto donburia, Heidille. Resepti on peräisin ensimmäisestä japanilaisesta keittokirjastani, Machiko Yamada-Alhon Japanilaisesta keittokirjasta. Reseptin valkoviini on korvattu sakella, jota on jo pitkään saanut Alkosta. Hauskasti hyvää sakea tuli Alkoon elokuussa 2007, juuri Japanin-matkani aikana.

From Äijäruokaa: Kioto Donburi

Tarvitset


kahdelle

keitettyä riisi
kahdollisimman ohueksi leikattua porsaan ulkofilettä
2 kananmunaa
keltasipuli
kiehautettuja herneitä
maultaan neutraalia öljyä paistamiseen

Kastike


1 dl soijakastiketta
1 dl hyvää sakea
4 rkl sokeria

Paista munat mahdollisimman ohuiksi levyiksi ja leikkaa suikaleiksi. Siirrä syrjään.

Viipaloi sipuli mahdollisimman ohuiksi renkaiksi ja jätä ne kylmään veteen kymmeneksi minuutiksi. Kaada vesi pois ja kuivaa sipuli talouspaperin päällä.

Laita kastikeainekset kasariin ja keitä kokoon. Varomattomalla lämmönkäytöllä sokeri palaa. Jätä kastike miedolle lämmölle.

Paista liha kevyesti. Älä anna ruskistua. Siirrä liha kastikekasariin.

Jaa riisi kulhoihin, lisää sipuli ja peitä se marinoituneilla lihaviipaleilla. Peitä liha puolestaan munasuikaleilla. Lurauta hiukan kastiketta jokaiseen kulhoon. Koristele herneillä.

Kommentit


Onnistuessaan tämä on erittäin hyvää. Tänään onnistui. Siksi harvinainen oishikatta 5/5.

Ei kommentteja: