maanantai 31. joulukuuta 2012

Joulukinkku

From Christmas 2012

Paistoimme aaton vastaisena yönä ensimmäisen yhteisen joulukinkkumme. Erilaisia paisto-ohjeita tutkiessamme päädyimme lopulta Ruokalasta löytämäämme ohjeeseen - olihan ohjeen laatinut Kämpin huippukokki.

From Christmas 2012

Ihmettelimme ohjeen alhaista paistolämpötilaa, mutta ohjeen perustelut vaikuttivat hyviltä.

From Christmas 2012

Digitaalinen lämpömittari on keittiön parhaita apuvälineitä varsinkin isoja lihapaloja paistaessa.

From Christmas 2012

From Christmas 2012

Aamuun mennessä kinkun sisälämpötila oli vain vaivaiset 51 °C. Tässä kohtaa luovuimme alkuperäisestä ohjeesta ja nostimme lämpötilaa 130 °C:een.

From Christmas 2012

Jouluaterian juomiin kuului lahja Heidin vanhemmilta, posiolaisen Korpihillan Kuohuva kuusenkerkkä. Tämä alkoholition kuohuviini toi pikantin lisän joulupöytään.

Vasta kolme tuntia myöhemmin lämpömittari saavutti haluamamme 78 °C:een loppulämpötilan. Annoimme kinkun jäähtyä. Poistimme kinkusta kamaran sekä suurimman osan rasvasta ja kuorrutimme kinkun.

Kinkun kuorrutus


Tarvitset


5 rkl siiderisinappia
1 kananmunan keltuainen
ripaus sokeria
korppujauhoja
kokonaisia neilikoita

Sekoita sinappi, keltuainen ja sokeri. Levitä sekoitus kinkulle ja ripottele runsaasti korppujauhoja kinkun päälle. Koristele neilikoilla.

From Christmas 2012

Kommentit


Kinkusta tuli erinomainen ja kuorrutuksesta kaunis. Siksi poikkeuksellinen oishikatta 5/5. Seuraavalla kerralla korvaamme paistotavan Heidin isän neuvomalla tavalla: ensin kuumassa ja sitten lasketaan lämpötilaa. Ruokalan ohje ei sellaisenaan toimi. Olisikohan kokin haastattelu yhdistetty toimittajan reseptiin?

2 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Toi tunti per kilo -ohje pätee noin 125-asteisessa uunissa. Mä paistan aina 100 asteessa ja sisälämpötila aloittaessa on vähintään 12 astetta. Tänä vuonna kolmen kilon kinkku paistui 6 tuntia ja vähän päälle. Oudolta tuntuu myös kääriä kinkkua kelmuun kun sotkut voi välttää paljon helpommallakin.

Heidi Lehmuskumpu kirjoitti...

Kiitos kommentista. Isäni on paistanut aina noin 130 asteessa per kilo eli kyllä - isän ohje oli oikein. Tämä huippukokin ohje oli sen sijaan virheellinen.

Emme käärineet kinkkua kelmuun. Se tuntuisi oudolta.

Me laitoimme paistopussiin. Kannatan lämpimästi paistopussia - on ehdottomasti helpoin tapa välttyä sotkuilta.