sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Rent Aleksanterin teatterissa

From Äijäruokaa 2012-10
Aleksanterin teatteri myöhemmin illalla

Tammikuussa kävimme katsomassa Broadwaylla upean Chicago-musikaalin. Chicago on kylmänkuuma, kyyninen ja loppuunhiottu. Loistelias.

Toukokuussa kävimme aivan erilaisessa musikaalissa: off-Broadway-esityksessä katsomassa Rentin. En oikein tiennyt, mitä odottaa. Toki englantilaisen The Who -yhtyeen fanina ajattelin, että Rentillä saattaisi olla jotain tekemistä Tommyn tai Quadrophenian kanssa. Nyt lauantaina minulla oli mahdollisuus käydä katsomassa Rent myös Aleksanterin teatterissa.


Rent: AIDS, huumeet ja vuokrarästitRent sijoittuu New Yorkin Manhattanille, East Village -kaupunginosaan, joka vielä musikaalin syntyaikaan 1990-luvulla oli boheemia taiteilijoiden aluetta hyvien ja kunnollisten ihmisten asuessa Jossakin Muualla. Tarina rakentuu kolmen epätavallisen pariskunnan elämän ympärille.

Musikaalissa riidellään raivoisasti ja rakastetaan yhtä voimakkailla tunteilla. Neljä kuudesta on HIV-positiivisia.  AIDSin ohella elämää hankaloittavat huumeet ja vuokrarästit. Karheudessaan Rentissä on sitä, mitä Chicagosta puuttuu: välittämistä, toivoa ja lämpöä, vaikka kuolema AIDSin muodossa onkin koko ajan läsnä.


Would You Light My Candle

Rent Nederlander Theatressa Manhattanilla (me emme käyneet täällä). © deeptrivia 2005, public domain.

From Äijäruokaa 2012-10
Tägätty seinä teatterissa, jossa kävimme katsomassa Rentin.

From Äijäruokaa 2012-10

Minä New Yorkin teatterin kulmalla. © Heidi

Off-Broadway Rent oli hieno ja se onkin erään newyorkilaisen ystävämme lempimusikaali. Minulle se oli kuitenkin vaikea seurattava vieraalla kielellä: vaikka olenkin koko ajan tekemisissä englannin kanssa niin on eri asia lukea teknistä dokumentaatiota, runoja tai katsella teksitettyä elokuvaa kuin katsella ja kuunnella musikaalia, jossa tapahtuu koko ajan jotain.Light My Candle oli minun suosikkikohtaukseni New Yorkissa.

Oisko sulla tulta?
Helsingin tuotannon virallinen traileri

Marco Bjurström tuottama ja ohjaama Rent osoittautui kerta kaikkiaan oivalliseksi ja upeaksi esitykseksi. Kaikki laulut oli käännetty suomeksi, joten musikaalia on helppo seurata. Yleisö viihtyi ja taputti esiintyjät laulamaan Seasons of Loven vielä yhden ylimääräisen kerran.

Esiintyjät olivat tasokkaita; erityisesti voi mainita transvestiitti-Angelia esittävän Peter Pihlströmin suorituksen, mutta hän ei suinkaan ollut ainut osassaan erinomaisesti onnistunut näyttelijä.

Lauluista jäivät selvimmin mieleen Light My Candle, Seasons of Love ja Over the Moon. Laulajista nousivat esiin Saana Liikanen ja Mikko Nuopponen.

Rent pyörii vain vähän aikaa, viimeinen esitys on jo 8.11. Lisätietoja saa teatterin sivuilta ja musikaalin sivuilta. Kävin lauantain esityksessä ja joitakin paikkoja oli vapaana eli kannattaa olla nopea. EDIT: musikaalin Facebook sivuilla kerrotaan, että Rent jatkuu helmi-maaliskuussa:"RENT jatkuu 27.2.-16.3.2013 Aleksanterin Teatterissa!"

Be there, or be a rectangular thyng! Äijäruokala suosittelee.

Ei kommentteja: