lauantai 30. toukokuuta 2009

Liikuteltavista grilleistä

Tapasin viikolla ystäväni, jonka kanssa tuli puheeksi helposti liikuteltavat grillit. Onko lukijoillani kokemuksia sellaisista? Liikuteltava saa olla myös mallia raahattava. Kertakäyttöistä en suostu hankkimaan, mutta onko lukijoilla kokemuksia? Onko näistä mihinkään? Entä jaksaako tavallista pallogrilliä raahata?

torstai 28. toukokuuta 2009

Auratäytteisiä lihapullia


Tarvitset



Tämä ei varmaankaan ole ainutkertainen idea, mutta ainakin se oli omani. Olen vuosikausia tehnyt juustotäytteisiä lihapullia nyt päätin käyttää aurajuuston lopun, joka olisi kohta lähtenyt lentoon, lihapullien täytteeksi. Jostain rävähti vielä ajatus mintusta vaikka liha ei ollutkaan karitsaa.

Kuvaa valmiista ateriasta ei tullut koska Joku Idiootti oli unohtanut ladata molemmat akkunsa.

Tarvitset



paketin luomunaudanjauhelihaa
kananmunan
mustapippuria
kuivattua minttua
suolaa
aurajuustoa

kaksi perunaa
rakuunaa
oliiviöljyä
suolaa



Sekoita kananmuna, jauheliha, mustapippuria ja suola taikinaksi. Tee taikainasta kiekkoja ja paina kiekkojen keskelle kuoppa. Laita kuoppaan juustoa ja ripottele juuston päälle hiukan minttua ja käännä kiekkojen reunat ja muotoile jauhelihasta lihapullia.

Kuori ja siivuta perunat puolen sentin siivuiksi. Mausta suolalla ja rakuunalla. Kaada päälle hiukan oliiviöljyä.

Paista 175° uunissa runsas tunti eli kunnes perunat ovat kypsiä.

Kommentit



Tästä tuli hyvää vaikka reseptiä pitää jatkossa säätää siihen suuntaan, että pullia paistetaan vähemmän aikaa kuin perunoita. Eivät pullat silti kuivumaan päässeet. Oishikatta 3/5.

sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Kwak



Kwak on miellyttävä belgiolut omituisesta lasivirityksestä huolimatta. Äijäruokala suosittelee.

Kyselyiden vuoksi toinen kuva. Kiitokset mallina toimineelle toiselle Hauen kantikselle.

perjantai 22. toukokuuta 2009

Kirjan tulevaisuus

Päivän Hesarin ruokatorstain juttu Ruokakirjan idea ärsytti ainakin minua. Kirjoituksessa on ajatustakin, mutta:


Reseptejä sisältävän ruokakirjan pitää pystyä uusiutumaan. Sen pitää vastaisuudessa olla katselukirja, joka herauttaa veden kielelle (sitähän netti ei tee) ja saa aikaan innostuksen laittaa jotakin tietynlaista ruokaa. Lisäksi sen pitää antaa ohje.


Katselukirja? Melkein kaikki keittokirjat ovat täynnä kauniita kuvia. Annokset on jätetty raaoiksi ja niitä meikattu, jotta ne näyttäisivät kuvissa hyviltä. Ruokablogeista löytyy paljon hienoja kuvia ja ne on otettu annoksista, jotka on tarkoitettu paitsi kuvattaviksi myös syötäviksi.

Hyvä ruokakirja, tai miksei hyvä ruokablogikin, on paljon muuta kuin reseptikokoelma. Ruokakirja menestyy jos se on helmi eikä helmeyteen pääse pelkillä kauniilla värikuvilla. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Shizuo Tsujin "Japanese Cooking - A Simple Art" tai Julie Childin "Mastering the Art of French Cooking", joiden kirjoittajat ovat todella panostaneet tekniikoiden selittämiseen. Childin kirjassa on vain mustavalkoisia piirroksia, Tsujin kirjassa on muutama kaunis värikuva kirjan alussa. Hyvä piirros on opettavaisempi ja selkeämpi kuin valokuva. Suomalaisena helmenä voi nostaa esiin vaikkapa Lindgrenin ja Konttisen kirjan Pyttipannu, joka kertoo värikkäästi pyttipannukulttuurista ja antaa läjän mainioita reseptejä.

Reseptejä löytää mistä tahansa, mutta hyvää opastusta ei. Tässä minusta on kirjan mahdollisuus.

torstai 21. toukokuuta 2009

Quiche äijän tapaan



Päässäni on pyörinyt jo pitkään tehdä quiche ihan omasta päästä. Yllykkeenä totetukseen toimi toukokuun ruokahaaste. Haasteen aiheena on retkiruoka ja siihen quiche on omiaan sillä se säilyy hyvin lämpimämmälläkin kelillä. Quiche kannattaa kääriä folioon ja sen jälkeen pyyhkeseen, jotta se pysyy lämpimänä. Folio on jätetty kuvauksellisista ja ekologista syistä kuvasta pois.

Valinnanvaraa on sinänsä runsaasti sillä quichen määritelmä on avoin voitaikinapiiras, jonka täytteessä on munia. Minulle oli kuitenkin selvää, että täytteessä olisi sherryä, lempisieniäni kantarellejä, pekonia ja sipulia jossain muodossa.

Tarvitset



esipaistetun voitaikinapohjan
2 runsasta tl dijon-sinappia

170 g pekonia
3 rkl voita
luraus oliiviöljyä
3 salottisipulia
200 g purkkikantarellejä
3 rkl sherryä
vastajauhettua mustapippuria
3 munaa
2 dl kermaa
150 g tahkojuustoa raastettuna



Voitaikinakuoren paistaminen poikkeaa hieman normaalista: peitä kuori foliolla ja täytä kuori herneillä, jotta kuori säilyttää ryhtinsä. Paista 10 minuuttia. Poista herneet ja folio ja sivele kuoren pohja sinapilla. Paista vielä viisi minuuttia.



Ruskista pekoni voin ja oliiviöljyn seoksessa ja siirrä pekoni syrjään odottamaan. Kaada pois suurin osa rasvasta. Kuullota sipuli, lisää sienet, mustapippuri ja sherry. Pane kansi kattilan pääälle ja hauduta miedolla lämmöllä kahdeksan minuuttia. Ota kansi pois. Kohota lämpöä ja keitä kunnes neste on kokonaan haihtunut ja sienet alkavat paistua.



Sekoita kerma ja munat keskenään. Lisää seokseen puolet juustosta. Ripotte pekoni taikinakuoren pohjalle, Lisää sienisipuliseos tasaisena kerroksena. Kääda päälle kerma-munaseos ja kallistele varovasti, jotta se leviää tasaisesti.



Ripottele päälle loput juustosta.

Paista 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia eli kunnes quiche on kauniin värinen ja noussut.

Kommentit





Pelkäsin hiukan makujen kakofoniaa, mutta lopputulos oli oikein tasapainoinen, oishikatta 4/5. Quiche on kunnon äijäruokaa silloin kun siinä on runsaasti pekonia tai juustoa. Tässä on kumpaakin ja pienikin siivu riittää iltapalaksi.

Äijäruokalassa ollaan ehdottomasti sitä mieltä, että quichen tekemiseen tarvitaan metallinen irtopohjavuoka: se on näppärä ja johtaa hyvin lämpöä. Irtopohjavuokaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että vuoan pohja kiinnittyy tiiivisti reunaan sillä muuten pääsee siivoamaan uuniin pohjaa.