Kuukausi sitten kone, jossa on kaikenlaista, muunmuassa arska.org ja kendoseurani sivut, tilttasi. Järkyttävä loadi (about 40) vaikka kone ei tehnyt yhtään mitään. Päädyin siihen, että SATA-kontrolleri oli rikki ja olin ilahtunut kun seuratessani asiaa lokeihin ei tullut mitään pelottavaa kunnes tiistaina kone tilttasi taas toipuen kuitenkin itsestään käytettävään kuntoon. Otin tuoreet varmuuskopiot ja sovin muiden käyttäjien kanssa, että vaihdetaan virtalähdettä lukuunottamatta koko rauta.
Kävin ostamassa AMD:n Phenomin, uuden järjestelmälevyn ja emon. Muistihyllyn kohdalla mopo lähti käsistä irti ja ostin 8 GB muistia, johon kollega kommentoi:"Hullu!"
Keskiviikkona ottaessani vielä uusia varmuuskopioita kone kaatui ja katko alkoi sitä kautta kolmelta eikä neljältä kuten olin ilmoittanut. Menin koneen luokse, sain apua koneen nostamisesta räkkikaapista ja aloitin sisuskalujen vaihtamisen. Hellävaraisesta kantamisesta huolimatta koneen näyttöpiiri kärähti kantomakalla, joten pelkkä levyn vaihtaminen ei riittäisi jos osoittautuisi, että koneen virtalähde on liian vanha uusille ATX-emoille - ei se kuitenkaan onneksi ollut.
Apuun tarjoutuneen kendokatoverin kanssa kasasimme koneen ja juttelimme niitä näitä kun vanhalta levyltä kopioitiin kamat uudelle levylle ja hänen kanssaan pujotimme koneen takaisin räkkikaappiin.
Tutkiessani koneen tilaa totesin, että levy oli ollut niin hajalla, että sen sisältöä ei voi käyttää ja palautin tiistaisen varmuuskopion. Buutti live-CD:ltä ja asensin grubin levylle, jotta kone voisi buutata omalta levyltään.
Kone buuttaa kauniisti, mutta verkkoa ei näy.
$ lspci | egrep Ethernet
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
Google käteen ja selviää, että linux tunnistaa tuon verkkopiirin 8169:ksi eli väärin. Onneksi Realtek on tehnyt linuxille ajurin ja poltin välttämättömät ohjelmistopaketit ja ajurin sorsat DVD-RW:lle työpaikalla ja totean, että työkoneessa (Ubunut 8.04 LTS x86) ajuri kääntyy. Fredalla huomaan kuitenkin, että saman käyttiksen 64-bittisessä versiossa ajuri ei käänny vaikka muokkasin Makefileä sekä netistä löytämieni ohjeiden että oman käsityksen mukaan. 00:50 totesin, että nyt ovat pastillit loppu ja taksilla kotiin.
Käänsin kotikoneellani, jossa on pykälää uudempi Kubuntu, 8.10, ajurin ilman mitään muokkauksia ja kopioin USB-tikulle ajurin ja kotikoneeni kernel-versiota vastaavan kernel-paketin. Töiden jälkeen koneen luokse, kernelin asennus, ajurin asennus, grubin menu.lst:n muokkausta ja buutti. /dev/hda1:tä ei löydy? Täh? Kyllähän se tuossa on ja näkyy kauniisti kun buuttaa CD:ltä. Pällistelyn jälkeen huomasin, että levy näkyikin sdc:nä eikä enää hda:na kuten vanhemmalla kernelillä. menu.lst:n ja fstabin muokkaus ja buutti.
Kone nousee ylös, mutta kortti näkyy jostain käsittämättömästä syystä eth3:na eikä eth0:na. intercaces-tiedosto modaus ja verkko ylös. Gateway ilahduttaa vastaamalla pingiin. Buutti, jotta voin olla varma, että kaikki on kunnossa.
Erityisen ikävää katkossa oli se, että kendossa tapahtuu nyt paljon kun Suomessa on useampikin japanilainen opettaja.
Ihan vielä kaikki ei ole kunnossa: kotihakemistot ovat symlinkki /var/homeen. Viikonlopun aikana pitää rakentaa kotihakemistoille peili ja kopioda datat sille.
Olipa projekti. Ei ihan vähään aikaan hajoavaa rautaa tänne, kiitos.
1 kommentti:
Hahahahaa :-D Gordonkieli on vapaasti hyödynnettävissä ;-)
Lähetä kommentti