perjantai 6. kesäkuuta 2008

Aloitettu on puoliksi tehty



Vai miten se menikään? Lauantaina on tarkoitus tehdä ensimmäinen yritys kohti alkukesän ruokahaastetta. Haaste on haastava äijälle, jonka keittiö mahtuu kovin usein vimesilaiseen ruokakolmioon.

Aloitin kuitenkin jo varovaisesti yhdellä tuoreyrtillä. Haasteeseen tällä ei voi osallistua, mutta Carole Clements'n ja Elizabeth Wolf-Cohenin kirjan Ranskalainen keittiö resepti kuulostaa niin houkuttelevalta, että sitä on pakko kokeilla.

Reseptiä modasin sen verran, että kaksi 350 g porsaanfilettä, jotka eivät painonsa vuoksi voi olla kuin sisäfilettä, vaihtuivat ulkofileeksi. Naudan kanssa on selvää, että sisäfile on otuksen maukkain osa, mutta possun kanssa en ole ollenkaan niin vakuuttunut. Ulkofileestä saa terävällä veitsellä ohuenohuita isoja viipaleita, joista tulee todella maukasta sopivasti valmistettuna. Tässäkin reseptin muunnelmassa käytän siis ulkofilettä sisäfileen sijasta.

Aiheena on porsaanfilee salvia-appelsiinikastikkeessa - ranskaa osaavat voivat kutsua sitä nimellä filet de porc à la sauge.

Resepti lupaa paljon sillä, että siinä on kuivaa sherryä, tuota jumalten juomaa. Resepti on erittäin kiinnotava. Siksikin, että en ole aikaisemmin käyttänyt appelsiinia ruoanlaitossa. Resepti myös epäilyttää: eikö nestettä ole aivan liian vähän?

Tarvitset



350 g porsaan filettä
1 rkl voita
1¼ dl kuivaa sherryä
1¾ dl kanalientä
2 valkosipulinkynttä hyvin hienona silppuna
1 hyvin pestyn appelsiinin raastettu kuori ja mehu
3-4 salvianlehteä hienona silppuna
2 tl marssitärkkelystä
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
appelsiininlohkoja ja salvianlehtiä koristeluun

Mausta liha kevyesti suolalla ja pippurilla. Sulata voi paksussa tulenkestävässä padassa. Lisää liha ja paista sitä 5-6 minuuttia; kääntele, jotta kaikki sivut ruskistuvat tasaisesti.

Lisää sherry. Keitä minuutti.



Lisää liemi, valkosipuli, appelsiininkuori ja salvia. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä lämpöä. Peitä kannella ja keitä hiljaa 20 minuuttia kunnes paksuimpaan kohtaan pistetty lämpömittari osoittaa 66 astetta (minä paistoin yli lihamittarin possulämpötilan, sillä pidän aika kypsästä possusta - tulos oli silti mehukas). Siirrä liha lämmitetylle vadille ja peitä, jotta se pysyy lämpimänä.

Kuumenna kastike kiehuvaksi. Lisää appelsiinimehuun maissitärkkelys ja lisää seos kastikkeeseen. Keitä kastiketta muutama minuutti koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee hiukan. Siivlilöi kastikekulhoon tai tarjoilukannuun.

Viipaloi porsaanfile ja kaada lihasta valunut neste kastikkeeseen. Siirrä lautasille ja lusikoi hiukan kastiketta lihan päälle. Koristele appelsiininlohkoilla ja salvianlehdillä. Tarjoile loput kastikkeesta erikseen.

Oikein hyvää. Oishikatta neljä. Appelsiini ja salvia taittoivat mukavasti toistensa voimakkaant maut. Tätä tehdään taatusti toistekin.

Ei kommentteja: