tiistai 26. toukokuuta 2015

Saimaan juomatehdas: pieni olutkatselmus

From Äijäruokaa: Saimaan juomatehdas

Vasemmalta oikealle Brewer's Special Saison, Kekkonen, Saimaa Blonde Ale, Saimaa vaalea lager, Kuulas luomuomena ja Brewer's Special Belgian Wheat.

Minulla oli keväällä ilo ja kunnia saada laatikollinen Saimaan juomatehtaan oluita ja Kuulas luomuomenasiideriä. Näistä erityisiksi suosikeikseni nousivat Saimaa Blonde Ale ja Saimaa vaalea lager, vaikka kaikki juomat ovat laadukkaita.

Saimaa Blonde Ale


From Äijäruokaa: Saimaan juomatehdas

Kullainkeltainen, runsasvaahtoinen ale. Saimaa vaaleaa lageria runsasrunkoisampi ja edelleen raikas. Alen humalointi osuu minun makuuni paremmin kohdalleen. Kaiken lisäksi tätä löytyy lähes poikkeuksetta lähikaupastani. Äijäruokaa suosittelee.

Saimaa vaalea lager


From Äijäruokaa: Saimaan juomatehdas

Runsasvaahtoinen, amerikkalaisilla humalilla humoilut lager on maukas ja raikas. Humaloinnistaan huolimatta ajatukset kulkevat ehkä ennemmin Tšekkiin, vaikka humalointi onkin huomattavasti miedompi (Saimaa vaalea lager 16 IBU, Pilsner Urquell 40 IBU). Maistuva, hyvä olut.

Kekkonen


From Äijäruokaa: Saimaan juomatehdas

Mitä Kekkosesta nyt sanoisi? Tölkin kyljessä Kekkonen hymyilee, kaukana siitä jäyhyydestä, jolla hän muotokuvissa tai setelissä pönöttää. Oletan Suomen tarvinneen Kekkosta, mutta monet muistavat vakavasti sairaan miehen, joka oli presidentti osin Neuvostoliiton tahdosta. Pääministeri Koiviston, ja tulevan presidentin, kieltäytyminen erosta päätti kauden, jossa yhdellä miehellä oli kyseenalaisen paljon valtaa.

Olut on peruskeskiolutta kiinnostavampi, mutta toisin kuin UKK, Kekkonen jättää hieman pliisun tunnelman.


Kommentit


From Äijäruokaa: Saimaan juomatehdas

Panimon kunnianhimo palkittiin Helsinki Beer Festivalilla 2015.

Saimaan juomatehdas on erinomainen esimerkki siitä, että suomalainen olutkulttuuri on noussut kieltolain kolhuista. Kauan se kesti, mutta esimerkiksi Belgian Wheat osoittaa, että suomalaisilla panimoilla on kunnianhimoa. Saamastani paketista useampi olut löytyy usein kauppakassistani.Ei kommentteja: