torstai 4. maaliskuuta 2010

Palsternakkaa japanilaisittain


Maaliskuun ruokahaasteen aihe on palsternakka - minulle varsin outo juures. Vaikka muutenkin rakastan japanilaista keittiötä (nihon ryōri, 日本料理 tai washoku, 和食) niin ruokahaastevastauksissani tämä on erityisesti korostunut.

Minulta kysytään usein miksi olen niin kiinnostunut japanilaisesta kulttuurista. Eräs monista syistä on japanilaiselle kulttuurille tyypillen tapa pyrkiä täydellisyyteen, jota ei voi koskaan saavuttaa ja jota voi tavoitella vaikkapa tameshigirissä. Vaikuttava, eikö?

Palsternakka? Kasvaako sitä edes Japanissa? Hokkaidolla on talvi, joten miksi se ei voisi kasvaa? Millaiseen täydellisyyten pitäisi pyrkiä palsternakan kanssa?

Äkkiseltään mieleeni ei tullut ainuttakaan reseptiä, jossa olisi käytetty edes palsternakan lähisukulaista porkkanaa. Japanilaiset keittokirjani eivät kertoneet mitään palsternakasta tai porkkanasta hakemistoissaan joten turvauduin Googleen ja löysin reseptin Saute Shiitake and Parsnip, mutta inkiväärifriikki minussa sortui lisäämään inkivääriä. Toiseksi alkuperäisen reseptin nestemäärä tuntui kovin pieneltä varsinkin kun mukana oli inkiväärin voimakas maku.

Tarvitset1 pieni, mieluiten pitkä ja ohut, palsternakka
1 suuri siitake-sieni
pala inkivääriä
sesam-öljyä
2 rkl miriniä
2 rkl sakea
2 rkl soijakastiketta

Harjaa ja kuori palsternakka ja leikkaa julienneksi. Leikkaa inkivääri julienneksi. Kuumenna öljy wokissa, lisää inkivääri ja paista kunnes se on luovuttanut arominsa. Töni inkivääri wokin reunalle, jotta se ei pala. Lisää palsternakka. Viipaloi sieni palsternakan paistuessa ja lisää sieniviipaleet wokkiin. Paista noin minuutti. Lisää mirinin, saken ja soijakastikkeen sekoitus ja keitä noin minuutti eli kunnes palsternakka on al dente.

KommentitLopputulos oli hyvää, mutta inkivääriä ja nestettä laitoin liikaa, joten lopputulos oli sikäli kovin epäjapanilainen että annoksen perusaineista maistui selkeästä vain inkivääri. Toisaalta japanilaisestakin keittiöstä löytyy ruokalajeja, kuten teriyaki whatever, joissa puhtaat raaka-aineet ovat taustalla. Kovin paljon tätä ei minusta söisi kerrallaan, mutta pikkuannoksena oikein sopiva. Oishikatta 3/5 siis.

Mielenkiintoinen allergiahavinto oli se, että en saanut minkäänlaisia allergisia oireita raa'an palsternakan maistamisesta kun taas raakaan porkkanaan en suostu koskemaan.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Aika yllättävää, ettei japanilaisessa keittiössä käytetä palsternakkaa, koska maku toimii monien japanilaisten mausteiden kanssa. Tämä toimii varmaan hyvin alkupalana tai väliruokana.

Nelle kirjoitti...

urgh, nyt tuli nälkä.

Palsternakassa on minusta niin hieno pähkinäinen maku, että ehkä sitä kannattaisi kokeilla jonkin japanilaisen ruuan ohjeella, jossa on pähkinäisiä makuja, tai vaikka sashimilaatuisen kalan kaverina sushissa?