torstai 21. tammikuuta 2021

Juustosynti: hatsapuri

Hatsapuri

Runsas vuosi sitten pidimme ensimmäisen georgialaisen iltamme. Hankimme georgialaista kuohuviiniä ja Kvevri-viiniä, punaista ja valkoista. Kuohuviinistä ja punaviinistä pidimme, mutta valkoviini maistui meistä liikaa saviruukulle. Ruokalajeista maineikais hatsapuri oli suuri suosikkimme. Reseptin löysimme Soppa365-sivustolta. Toista Ville Haapasalon reseptiä, joka on peräisin hänen Georgia-kirjastaan, kokeilin myöhemmin itsekseni. Jälkimmäisessä juusto on taikinan seassa ja juustona toimii sulguni, jonka Lentävän lehmän myyjä suositteli korvaamaan uusimaalaisella kotijuustolla. Näistä kahdesta reseptistä ensinmainittu, jossa juusto on täytteenä, vei kielemme.

Tarvitset

Reseptissä käytetään kermaviiliä, mutta tällä kertaa jatkoimme kermaviiliä ylijääneillä turkkilaisella jugurtilla ja smetanalla.


Hatsapuri unbaked Hatsapurit matkalla uuniin

Taikina

  • 250 g kermaviiliä
  • 3 kananmunaa
  • noin 8-10 dl vehnäjauhoja
  • suolaa

Täyte

  • 300 g mozzarellaa
  • 300 g fetaa

Sekoita kaikki taikinan ainekset ja vaivaa kimmoisaksi. Anna seistä jääkaapissa vähintään kolme tuntia tai yön yli.

Kuumenna uuni 200 °. Pilko juustot pieniksi paloiksi ja sekoita ne kananmunien kanssa käsin puristellen.

Jaa taikina neljään osaan ja muotoile niistä pyöreät, paksuhkot pohjat, halkaisijaltaan noin 20 cm.

Levitä täyte pohjien keskelle jättäen reunoille muutama sentti tilaa. Sulje leivät vetämällä taikinaa täytteen päälle nyytiksi. Nipistele reunat tiiviisti yhteen ja taputtele leivät littanaksi. Käännä leivät ylösalaisin pellillä olevalle leivinpaperille. Voitele munalla ja paista uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes leivät ovat ruskistuneet pinnalta.

Voitele kuumat leivät voilla ja tarjoja lämpiminä.

Kommentit


Hatsapuri Erehdyin koskemaan sormellani sen kauniimman leivän pintaan ja siitä jäi heti jälki muuten niin kauniiseen pintaan. Tässä kuva siitä toisesta, hiukan haljenneesta, hatsapurista.

Sanoinkuvaamattoman herkullinen juustosynti, oishikatta 5/5. Hatsapuri säilyy myös varsin erinomaisesti, ilmeisesti rasvaisen taikinan takia se ei kuivu samalla tavalla, kuin tavalliset vaaleat leivät.

Ei kommentteja: