Lehdisötilaisuudessa puhuivat muun muassa Seppo Kääriäinen, Matti Heikkilä ja Anikó Lehtinen.
Lehdistötilaisuuteen antoi pohjaa tiedote Olutväki kokoontuu Rautatientorille 24.7.-28.7.. Vuodet ovat vierineen nopeasti, sillä tämä on jo 15. kerta Rautatientorilla. Tällä kertaa uusi alkoholilaki on tuonut muutoksia sekä oluenvalmistusympäristöön, että tapahtumaan.
Uusi laki on parannus, mutta ongelmatonkaan se ei ole. Erinomaisena esimerkkinä toimii se, että verottaja on tulkinnut Bryggerin ja Lammin Sahdin toisistaan riippuvaiseksi vastoin valtionhallinnan ohjeita ja EU:n säännöksiä. Hallinto-oikeus tuo tähän toivottavasti korjauksen. Pienpanimoiden ulosmyyntioikeus on kauan kaivattu uudistus, mutta siinäkin osa pienpanimoista on rajattu oikeuden ulkopuolelle.
Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Suomessa on taas sata panimoa eli ollaan samassa suuruusluokassa, kuin ennen kieltolakia ja panimoiden keskittymistä.
Saapuessani tämän vuoden Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuman lehdistötilaisuuteen ensimmäisiä asioita, joihin kiinnitin huomiota, oli perinteisen pinottavan tuopin vaihtuminen lasimaisempaan. Samalla maksimivetoisuus on laskenut puolesta litrasta neljään desiin. Viimeisten vuosieen tapaan myös pieniä maistelulaseja on myynnissä, mutta niitä ei lunasteta takaisin, toisin kuin isompia laseja. Lasimaisuudestaan huolimatta uudetkin lasit mahtuvat toistensa sisään.
Lehdistötilaisuuden tervetulo-oluena toimi Lammin Sahdin Naakka Strong Ale.
Pidin Naakasta, vaikka viime aikoina olen hyvin harvoin juonut vahvoja oluita ja kannan kaupasta tyypillisesti kotiin Pilsner Urquellia, Saimaa Brewing Companyn pilsiä tai Stadin panimon American Session IPAa. Eli siis oluita, joita sai jo viime vuonna myydä maitokaupassa. Kerrat, joina olen ostanut kaupasta yli 4,7 % oluita, voi laskea yhden käden sormin. Kyynikko minussa ajattelee, että suurin syy uuteen alkoholilakiin oli saada lonkero kaupan hyllyille.
Ilahduttavasti ruokaa tarjoilee tapahtumassa myös Juuren väki.
Lista vaikuttaa kiinnostavalta.
Tämän vuoden vieraat ovat Baskimaasta ja Kataloniasta.
Bryggerillä on kaksikin pistettä: ruokapiste muutamalla oluella ja kuvassa oleva olutpiste.
Oluet ja ruoat
Muutama olutkin tuli luonnollisesti maistettua. Onnistuin poikkeuksellisesti välttämään kaikki aikaisemmin maistamani oluet ja uusiin panimoihinkin tuli tutustuttua. Maistelua varten täällä käydään.
Malmgårdin Wheat IPA, humalana Idaho, kuten ylemmästä kuvasta voi päätellä. Pidin.
Ruisherkun valkosipulivoissa paistetet ruisleipäsiivut ovat oivaa seuraa oluelle.
SOPP ennen avaamista oli itsessään kokemus. Henkilökunnan lisäksi paikalla vain toimittajia ja blogaajia. Tilaa oli runsaasti.
Lapin panimon Saana on vienosti, mutta selvästi, katajalta maustettu ale. Tyylilajikseen se onkin saanut Lapland Pale Ale -nimen.
Pottupuodin perunalastuja ei kannata jättää väliin.
Imperial Stout ei ole ilmiselvin valinta hellepäivänä, mutta Fiskarsin panimon Tammi Tsaar BA oli niin mielenkiintoinen, että sitä oli pakko kokeilla. Samaa olutta on kypsytettä vanhassa oloroso-tynnyrissä ja amerikkalaisessa tammessa, jossa on pidetty akvaviittia. Pidin molemmista ja ero maussa oli selkeä.
Ulosmyynti
Tapahtuman ulosmyynti tapahtuu pienestä kaupasta ja valikoimaan kuuluu muunmuassa katalonialaisia ja baski-oluita. Säännöt ovat luonnollisesti samat, kuin kaupoilla ja ravintoloilla: maksimissaan 5,5 % ja ostokset pitää tehdä ennen kello 21. Minä otin mukaani kaksi baskiolutta ja yhden katalonialaisen; ideana se, että näiden alueiden oluita ei ole yleisesti saatavilla. Henkilökunta suositteli, että ostoksia ei jätä lauantaille.
Jälleen kerran hyvä tapahtuma, Matkailutoimittajien Kilta ei turhaan valinnut tätä 2016 vuoden matkailutapahtumaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti