lauantai 23. heinäkuuta 2016

Baskilainen munakas

Pipérade



2016-07-23_4239_makela_ari

Meillä syödään paljon munakkaita aamiasruokina. Ne ovat helppoja tehdä ja pitävät nälän poissa pitkälle päivään. Eräs suosikeistani on baskilainen pipérade, jonka resepti on kotoisin Julia Childin kirjasta ranskalaisen keittiön salaisuudet. Söin hyvin paljon tätä muistuttavan munakkaan ensimmäisellä New Yorkin -matkallani Extra Virgin -ravintolan brunssilla.

Tarvitset


yhdelle

100 g kinkkua suikaleiksi leikattuna
1 rkl öljyä
¼ dl sipulia ohuiksi viipaleiksi leikattuna
¼ dl vihreää paprikaa ohuiksi viipaleiksi leikattuna
suolaa
valkopippuria
½ valkosipulin lohko murskattuna
ripaus cayannepippuria
1 tomaatti kuorittuna ja siemenet ja mehu puristettuna viipaleina
suolaa
pippuria
1 rkl oliiviöljyä
3 munaa, jotka on kevyesti vatkattu sekaisin ja maustettuna ripauksella suolaa ja pippuria
1 rkl silputtua persijaa tai sekalaisia tuoreita, vihreitä yrttejä

Ruskista kinkkusuikaleet kevyesti molemmin puolin öljyssä. Pane ne syrjään ja kuumenna ne juuri ennen käyttöä valmistuksen loppupuolella.

Käristä kinkun rukistusrasvassa hiljalleen sipuli ja paprika. Pane kansi pannun päälle. Paista hiljaa, kunnes kasvikset ovat pehmeitä, mutta eivät ruskistuneita. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää seokseen valkosipuli ja cayannepippuri. Sekoita. Lado tomaattiviipaleet päälle ja sirottele suolaa. Pane kansi päälle ja keitä hiljaa 5 minuuttia. Ota kansi pois, lisää lämpöä ja keitä muutama minuutti ravistellen pannua silloin tällöin, kunnes tomaattien mehu on lähes kokonaan haihtunut. Mausta maun mukaan ja lämmitä seos juuri ennen käyttöä.

Kuumenna öljyä hyvin kuumaksi ja kaada munaseos pannuun. Sekoita nopeasti haarukalla, kunnes munat alkavat hyytyä kuohkeaksi massaksi. Siirrä pannu pois lämmöltä ja levitä munakkaan päälle kuuma kasvisseos, pipérade, niin että osa siitä sekoittuu munakkaaseen. Lado kuumat kinkkukaistaleet päälle. Sirottele munakkaan päälle tuoreita yrttejä ja tarjoile heti.

2016-07-23_4234_makela_ari

Kirjassa munakas syödään suoraan valmistusastiasta. Meillä ei kuitenkaan ole juuri sopivan kokoista paistinpannua, jolla voisi käyttää metalliaterimia, joten olen siirtänyt munakkaan lautaselle.

Kommentit


Erittäin herkullinen munakas ja tästä tuli vielä varsin nättikin eli oishikatta 4/5.

2 kommenttia:

Kallio kirjoitti...

Hyvän näköistä äijäruokaa!

Ari Makela kirjoitti...

Niin minustakin :) Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...