perjantai 19. kesäkuuta 2009

Bird's Nest



Alkukesän ruokahaasten aihe on kiehtovasti jazz. Jazzista tulee heti mieleen Kansas City, joka tunnetaan barbecuestaan, Louis Armstrong, Billie Holiday, Lester Young ja Dave Brubeck kalevalaisine tahtilajeineen.

Jazz-kokoelmaani selatessani ruokaan edes etäisesti liittyvät biisit olivat Ornithology (Charlie Parker), Bird's Nest (Charlie Parker), Potato Head Blues (Charlie Parker), Bird of Paradise (Charlie Parker), Strange Fruit (Billie Holiday), Congo Blues (Charlie Parker), Moose the Mooch (Charlie Parker) ja Flamingo (Dave Brubeck). Biisilistasta esille nousevat Dave Brubeck kalevalaisine tahtilajeineen ja Flamingoineen, mutta epäilen, että Korkeasaaren henkilökunta ei arvostaisi jos menisin kyselemään flamingonkieliä toteuttaakseni klassisen roomalaisen reseptin, ja Charlie Parker.

Charlie Bird Parkerin, bebobin legendan, lempinimi Bird, vaikka pakastimessani asuva fasaani minua kiehtoikin, tuli kuitenkin kanasta. Eräs kappaleista on Bird's Nest. Äijäruokalassa tehdään siis pesä kanalle.

Jonkinlaisena inspiraationa ensimmäiseen yritykseen toimivat ravintola Santa Fé lounaslistan Cajun Blackened Chicken ja BBC:n Cajun Chicken -resepti. Ruisjauhoilla leivitetyssä tori no kara-age -muunnelmassa liquid smoke peitti kuitenkin kaikki muut maut alleen - sitä olisi ehkä pitänyt käyttää hieman vähemmän. Googlasin vielä sanoilla cajun roast chicken ja löysin lisää inspiraatiota.

Tarvitset



3 kanan rintafilettä
5 rkl voita
2 valkosipulin kynttä
½ tl kuivattua paprikaa
½ tl kuivattua basilikaa
½ tl kuivattua timjamia
½ tl cayannepippuria
(suolaa)

Sulata voi. Purista siihen valkosipuli ja mausteet. Sekoita. Sudi kana voi-mausteseoksella. Paista 225 °C uunissa 20 minuuttia tai kunnes fileet ovat kypsiä, mutta vielä mehukkaita.

Suolan määrää tai sen pois jättämistä pohtiessa kannattaa muistaa, että voissa voi olla aika paljonkin suolaa.



purkki ranskankermaa
luraus sitruunan mehua
makeaa chilikastiketta

Lurauta ranskankermaan sitruunamehua. Tarkista maku ja lisää chilikastike. Tarkista maku.

sipuli
keltainen paprika
mustapippuria
suolaa
voita paistamiseen

Kuutioi sipuli ja paprika ja paista voissa keskilämmöllä kunnes paprika ja sipuli on pehmentynyt, mutta sillä kuitenkin on vielä selvä suutuntuma. Mausteina toimivat suola ja mustapippuri.

Rakenna lautaselle ympyrä keitetystä riisistä ja sipuli-paprikapaistoksesta. Laita kana pesään ja pari kirsikkatomaattia pesään "muniksi". Lusikoi kastike pieneen tarjoiluastiaan ja lisää se lautaselle.

Kommentit



Tästä hiukan cajun-vaikutteisesta linnunpesästä tuli oikein hyvää. Ehdottomasti jatkokehityksen arvoinen oishikatta 3/5 (makujen tasapainoa pitää vielä hivenen säätää).

Musiikki



Musiikkina toimi paitsi edellä mainitsemani jazz-kappaleet Ornithology, Bird's Nest, Potato Head Blues, Bird of Paradise, Strange Fruit, Congo Blues, Moose the Mooch ja Flamingo niin myös J.J Calen Cajun Moon.

3 kommenttia:

tei kirjoitti...

Aluksi aasinsilta Kansas City jazzista linnunpesaan kuulosti ylittamattomalta, kas kun ajattelin sinun aasialaisen ruuan ystavana tarkoittavan linnunpesalla jotain ihan muuta.

Ari Makela kirjoitti...

Norista olisi tietysti voinyt myös yrittää virittää pesän jolloin ruoka olisi vähän lähempänä alkuperäistä syötävää linnunpesää. Ehkä sitäkin pitää joskus kokeilla.

Sitruunainen kirjoitti...

Herrrkulliset maut lautasellasi! Tätä on kokeitava hetimmiten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...